[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
9 Like 15 Dislike
即係本身平手放棄bonus走都無問題
依家有多d屎食就比新offer多幾百就得?
如果加完你都係諗住走,咁點解要留?
大學grad 家陣係間Vendor 做到緊web既Aba 做咗一年左右 家陣萬尾至2萬 如果下年拎埋b仔 再搵ba位 叫價24k左右 算唔算大咬? 唔該
如果本來跟舊上司表現好好地,黎咗新上司,畀佢針對,無人幫,搵咗上司既上司反映,係咪犯咗職場大忌?
新上司唔鍾意你嘅原因係咩先?
真係唔知

佢自己無料
唔熟書
然可能個人好焦慮掛
就搵人黎鬧建立威信咁
肥方
你同上上司講咩先?有無BAD MOUTH你上司?
點都有RISK架啦
鬼叫你一開始叫低左
睇左靚女方最新大假條片,假設我有20日假,月薪30K

1. 如果通知期比錢,要比30K即走
2. 如果以假代通知期,20日假值20K,都可以即走?

咁中間個10K差額去左邊?
20日假都冇一個月
點可以即走
或者我講得唔清楚~
例如 10 月得 20 個WORKING DAY,本身唔洗返六日
咁唔係20日假就夠?
咁個10K咪就係畀咗你嘅星期六日到
Paid off
好迂迴咁講依家遇到咩問題
唔識既野問上司
上司問返我轉頭之類
上頭有指示無流落黎
唔知可點confirm

上上司都做咗幾廿年野
其實一聽都聽得出我係不滿上司啦
佢都安撫咗我
叫話互相體諒嗰啲
話會搵上司講下

我知無咩用
但唔講我谷住度氣
成日瑩住唔知幾時畀人鬧
我仲有second in 見個gm, 咁應該佢打黎second in 時講定出offer 時先講?
Incentive係discretionary

例如你辭咗職可以唔出,base無得唔出
畢左業3年冇返過正職 見工點同 hr解釋好
一直都唔知自己想點
近排想搵返份工 到時見工同hr講炒左3年散有冇計
係咪你有意無意間將你個睇法表現左出黎?
所以公司好多時都唔比咁樣成個月請假早走
你咁同上上司講對你有咩好處?
個個月有,但係咪個個月都出咁多?
個bonus amount可能跟kpi計出黎
係公司角度出variable pay會好過出fixed pay
打黎second in果陣講
應該都係
寫appraisal 時要上上司counter sign

叫做備咗案先?到時上司寫衰我我再駁似乎就太遲

同埋我自己gur咗啖氣先

因為日日做咩都好驚畀佢話又谷住道氣

谷到額頭爆曬瘡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞