[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
9 Like 15 Dislike
有咩問題?
佢地放出黎好過自己收埋啦
你搵其他工啦

佢個做法太唔正常
啲personal notes 唔會放出嚟啦
同埋從來唔會俾notes 上司
同埋我通常係自撚私收埋
了解! 唔該曬師兄
真係有啲淆底心態,佢心諗屌你個FG問咁多JM9,上嚟interview仲好啦。
問JD好正常
俾唔到就過主 唔好哂大家時間
唔似會因咁小事而咁針你, 我估佢眼中你係幾冗下..
咁你搵到就好走, ref check 唔好寫佢
升上去就係長大既shortcut
佢乜都唔知, 佢都scam scam 地,
你冇記性唔好, 但佢伏都係真, 打和super 搵下份
明白了!多謝方丈你既回覆
多數佢地自己peer 自己check SOP 個啲姐
未有助手仔教過我做野 不過我會請教就真
落手個啲, 比如system 點開隻人仔, 我估D A 仔最少熟我10 倍
佢地個到手勢都幾曳, 你好想做哩份?
share 黎睇
as 阿姐, 我睇唔睇係一回事, 啲細會唔會收埋唔俾我睇係另一回事
JD 真係唔係間間都有updated 可share 架
少少啦,個dept head 我識(唔熟)嘅event 見過都係大名,佢去呢間公司做開荒牛要請人。
咁之前interview 完之後event 都撞過佢,都係俾d positive signal 我(可能我ff 啦)

因為過去就升title, 都有少少想入。我之後都email 同打過俾hr team d 人,佢就覆recruitmemt in process,最少要一兩個星期先confirm 到我俾唔俾offer

但經過呢件事,我自己都有d 驚就算佢俾offer, 好似佢連hr 都搞到咁,其他team 唔知會點
不過我想8下,如果你地收到份cv 真係開低過而家人工,你地會唔會覺得果個人係有d 野先會開低
大家唔到數都做下樣扮下工, 而你冇, 就夠死啦
有熊人追住你地跑, 唔係跑得慢會死, 係跑第尾會死
而家係巴打乜都收唔到就叫佢去面試
咁你有冇興趣先另一個post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞