[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
9 Like 15 Dislike
合約係點寫?
就算合約有, 都係由agency 出, 因為合約都係你同agency 簽
你冇ground
但係你可以R 下recommendation 咁既
不過講返轉頭, 先個半月, 放CV 都冇乜大用
可以, 有offer 個時講就OK
係哩個headhunt 會記得你姐
你係好cand, 佢place 到你, 有錢收架
會唔會咁同錢作對?
咁你新工未夠好到cover 埋bonus 姐
半個月姐
有好多人都要搵2-3 個月
唔同行業 唔同company size 講唔埋
你咁問, 同問煲湯普遍要加幾多鹽一樣
點知個煲幾大呢
你要人俾你reject 完仲一路痴心情長劍, 唔嬲唔mind 係冇可能
但係時間隔得夠, 大約半年至一年, 就唔大問題
跟你個HR 都可能工都轉埋
問多2 句姐
咪講返 阿爸阿媽都幾好架, 都係打工姐
講完等於無講就最好
唔會知
因為唔會知佢個位急唔急要人
其實呢, 見完個一秒就唔好再諗
佢要你的話, 一定會contact 到你
前排新入行做HR assistant
同期有個同事早我幾日入職
一開始大家睇既headcount係差唔多
果時要負責既都係濕星野
入下data/對下野/cross check之類 咁都輕鬆既
做左個幾月兩個月既時候
阿姐開始陰啲陰啲過左好多headcount比佢
最後係我既3倍head count有多
咁我當可以慢慢學,
過左試用期先開始負責越黎越多野
但見到佢做payroll 報嘜報麥
唔係話做唔曬 但基本上日日手腳冇時停
再望望自己成日兩手fing fing
得閒係度撳十幾分鐘電話覆下msg
明明大家入職差幾日 又係新人
照計package應該差唔多啦
諗到好心理不平衡
但係又覺得自己冇得同阿姐講 好怕阿姐諗住唔要我
係咪只能硬食

有野做, 有野學, 好過hea, 唔好覺得唔抵, 同人比係最令人討厭行為之一
你不如話自己表現好, R probation review 好過啦
咁講真嬲都冇計,現實地講佢唔做我生意都仲有其他head hunt想黎抽佣,我冇理由為左驚會嬲豬而夾硬簽約或影響decision
分工到到都唔會有公平, 同酬不同工
咁人地都可以葡萄你多野學, 俾人重用
比咩呢? 永遠唔會有公平, 咁不如睇下自己個profile
學到幾多, 收緊幾多, 覺得冇其他人同你比的話, 你gur 唔gur 哩個數
哩下先係重點
你可以, 但佢唔會答你啲實際野
冇回音都係回音
咁做其實會引伸相當多問題, 唔recommend
問你點解走, 去邊
但, 全部都唔洗答, 私人野, 唔講啦, 跳針跳針, 2046
你都走了, mario 星星mode, 答黎做乜
照正常寫, 人地有權唔俾你放
之後你再問可唔可以用假早走, 得就改信
唔會, 而家去check , 哩排返工忙, 哩到都回少左
正解
佢嬲係一回事, 你點decide 係另一回事
我唔會因為行左入chanel , 怕個SA 嬲所以我乜都買
一個半月前辭咗職轉工
份工返咗兩年架喇
多謝方丈回覆
有啲公司要做apt test
如果我用兩個email apply
(同一個名同埋同一份CV)
做咗兩次Test
俾HR發現咗會點?
咁你R recommendation letter from boss 啦
agency 都同時R
但坦白講, 佢地唔出, 你咬佢唔入...所以唔好太高期待
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞