[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
9 Like 15 Dislike
除左做唔到要求,你仲有咩得罪左佢?

正常黎講佢唔鍾意你,你自己搵到工resign會方便過佢manage out
咁當然我唔知你係咪之前好overpaid, 但係正常唔會自我賤賣
https://youtu.be/T8rSGnLiQxM

你就算裸辭, 你reference 一樣會俾佢搞到
你做左份工幾耐
你不如問HR, M 人工package 會係點
如果你係O, 冇啦啦佢當M 咁見你, 我估個位都有水份
我最多立2 眼, 反正都係由頭執/ 自己observe 仲快...
不過助手們好似唔會點俾notes 我
我個職業個價個range 好闊
如何快高長大呢個都係要有skills
仲摸索緊
方丈,您好!我係今年畢業既副學士生,今個月搵工既期間,見到一個幾令我好奇既現象,所以就想問下方丈你

我喺啲搵工網到upload左自己嘅CV,同埋啲個人簡介。之後有個人打電話嚟搵我,話喺XX網站上見到我既CV符合佢哋嘅要求,所以就直接問我有冇offer未,過唔過嚟interview之類。但係最搞笑既係佢同我講,話我俾地址你,你可以jot 低返,我心諗有啲唔對路。最後,叫佢WhatsApp我面試既詳情。

另外,我發現佢哋既HR連公司係咩名都唔知,要我主動問佢先答我,同埋連人工、工作內容,同工作地址之類既內容都沒提供俾我。我心諗份工好似伏伏地,但係現家仲未有Offer,所以就Hold住先。

點知我發現原來係9月5號面試(即係今日),係佢打電話過嚟我先知,原來我記錯左日期,之後我就再打返俾佢,求其搵個藉口推咗佢。

想問下方丈你覺得咁樣我係咪好仆街,冇事先通知佢唔過嚟面試。同埋,最想問嘅係如果個HR就咁俾個面試機會你,但係工作內容詳情冇主動提供俾你,其實份工係咪伏伏地?Thank you 方丈
即係你hea底要整治你囉
一係你就搵工走
睇個款似保險狗搵下線
伏就唔洗理佢
小弟不才,想問下巴打「下線」係咩意思?
我印象中佢地都無特別比我,不過佢地放左係share drive
咁就抵死啦
闊唔係問題~佢比唔起自然會講價

但減價求售你就好似show 左隻底牌比人睇咁
搵你sell嘢
google唔該
share notes 做乜
除非係report
mean but
似係
不過佢唔問清楚,反而上黎問都有d奇怪
了解下次知了,好彩有你地
淆底掛
fg乜都唔識係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞