[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
9 Like 15 Dislike
contract冇寫咪跟勞工法例
如果間公司試用期內公眾假期唔會出糧
咁1/10係紅日同時係星期六會唔會扣
請問一下,本人已有一個Master(Local) , 一年overseas top up degree(在港修讀),兩年 High Dip。喺CV 上, 唔寫HD,只寫Master(Local) , 一年overseas degree,咁會唔會好怪?謝謝
想問下如果應承左個offer,但onboard前反口係咪一定會比人blacklist
假設係big4呢類公司
唔係怪唔怪嘅問題,而係見你讀一年都知你咩事
反口就唔好諗會唔會blacklist
有無得又要見異思遷,又要隨時可以同番本身條女一齊?
如果contract冇寫notice period 點算?會唔會要我做多三個月先?
係live 有講過, 主要都係
1. 做好自身, 等人地冇得輕易challenge
2. 知佢地想要乜, carrot and stick 先會accurate
有一間抄功課
有, 只要係做HR 都要讀, 我都有
未onboard, 但想請定假去旅行先, 可以點做?
同HR講果段時間要放假得唔得?
因為佢覺得更啱你, 因為真係你有100% 相關exp
人地點知你有幾determination 想轉function
你覺得唔啱, say no 就OK ~ insist 話想轉去A
或者兩間抄同一個source
同hr講,通常都ok的
打去問下個join day定左未同仲有無咩要submit
btw,佢幾時或者會唔會做bg check,依個唔係你嘅concern,而佢做完亦唔需要同你交代
你好啊方方.

想問比完offer之後, 係個轉電話話: 因為呢份工要承受多一啲壓力, 所以過多兩個鐘之後, 彈弓手比manager收走offer, 話要揀過另一個candidate, 係咪自己做錯?

雖然間公司本身話可以比我考慮到下星期一, 但星期五就彈弓手都幾西, 唔尊重candidate, 但有啲唔開心 覺得被放棄 。

明明之前幾喜歡個brand,但manager係second in講到啲山頭文化好勁, 會做磨心同埋會好chur, 聽得出逼走好多人, 所以我先覺得 想認真搵下宜家個career path同埋過到去會有咩唔同 值唔值得等等. 用呢個理由, 希望就算佢臨時加錢加到bottom line都比多2日時間搵下, 但估唔到咁就無左

同埋就算想過多幾年有合適post的話, 再in另一個post (因為今次呢個聽得出主要做app test寫user guide好似無咩用)會唔會都唔好

同你改左少少, 我怕我誤會你意思
其實你而家唔開心, 我覺得都好公平, 你諗完一輪同人say no
就到人地唔開心啊
你可以turn down, 人地可以收返

幾年後re apply okay
睇得好吃力下...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞