[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
9 Like 15 Dislike
如果佢係咁諗,咁就係眼高手低
搞上司嘅話,如果唔能夠一擊即中搞死佢,就唔好亂黎
佢哋有個半月交接

同埋講漏咗

我哋對新嗰個好好

整晒notes 教佢

點知佢無打算學

問佢有冇睇

佢直接答無

一上黎卸晒畀我哋

兼呼呼喝喝

不過算啦

見上面片得咁勁

做下屬只可逆來順受
唔一定既, 好多大公司都係勁耐
or 係惡人先告狀
我有做過既係, 由佢死再去救駕

反正點都唔係話俾老師知...
兒子女兒另計~
Cm for sure
減價走係咩玩法...........
Second in 自己講, 改口啦
唔係說服力or not, 係佢真係俾低offer 你, 你都唔會要
咁點解唔改口, you have nth to lose
咁返屋企同隻公仔呻都得的
俾你發現左tim (!!!)
分手個陣, 你ex 問你, 係咪有第個, 你答唔答好?
你答左係, 之後佢追問你新女三圍, 你答唔答好?

乜都唔答係最好
我覺得要出一段exit interview 片
搞得走先得架
佢上上司都唔啋佢, 悠緊佢
唔係逆來順受, 係只做有用的事
你搞完一輪, 同上上司投訴, 換到啲咩?
你上司只會更憎你, 你亦搞佢唔到

轉工係你最要快手做既野, 而你又冇諗過個下神奇
你話你地,咁係你同你同事都覺得新上司唔好定只係針對你?
SHARE 個真人真事,見過有新上司上任,UNDER佢既同事先後遞信
到最後佢仲生勾勾
想問下有另一間公司出咗offer 比我 (呢間公司係我現公司嘅direct competitor), 同我老細講左想辭職佢有counter offer但如果我堅持要走佢就會行當初簽contract時包左嘅一條non-competitive terms (辭職後一段時間唔可以去同一行業另一公司), 想問下呢d情況係咪除非新公司肯buy me out幫我賠錢/等我, 如果唔係應該都打定輸數預冇得走?
吓?整份notes比上司學?仲要問佢有無睇?
你係咪第一次原地轉上司?

唔係話要逆來順受,只係你manage上司嘅方法錯左,而你開錯個頭之後用更錯嘅方法去處理
畢竟唔逆來順受係需要用智慧
佢以為可以
如果佢上司係上上司揀出嚟就…
整份notes 有乜用 上司唔係落手做嗰個
依個reply唔睇名都知係你
方丈有條片講競爭條例
大家思路正確
Sor
即刻去睇先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞