[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
9 Like 15 Dislike
如果係作出黎水人,咁佢水人嘅能力都好差
終於開左個account入黎吹水 方方
佢水緊你姐,搵住第二份等啦
無錯呀,我而家都係搵緊其他算
[url]方丈你好,唔好意思想問有關SL 嘅野
之前中咗武肺,如果有隔離令嘅話,我返唔到工嘅日子,公司係咪一定要咁多日都要出返4/5 糧?

發覺公司最後2日扣咗no pay / AL,係咪犯法?

利申 夠SL 日數[/url]
佢黎見工果陣有出貓幫佢
比人爆人工果個係我...
如果口頭出佐offer之後 想confirm多次package 驚聽錯佐 應該點問好 唔想去到簽約又發現聽錯 1516緊 好唔好打過去問hr 但又驚好似好on9咁
其實佢講咩都得,求職既都只可以硬食
dont cry over the spilt milk, 做錯決定就係錯左, lets focus on the solution 而唔係有幾錯

1. 你前公司仲有冇位, R 下啦
2. 你前公司走個陣係咩位, 我見你話升左, 咁即係last title 係AM?
3. 你想叫30+ K 本身係咪合理?
4. 人地+40% 就梗係唔會係油位開心位俾你入去開心仔啦...
係, 但又唔係世界上最後一份工, 你唔出面繼續搵下?
啱啊, 都未見到final stage
仲要教老細....
我覺得係個HR 想彈弓手又想睇下出面點先
所以講咩都唔重要, 結果係冇左個offer 要等消息就唔好白等
thank you next
係offer 左再反口話要揀, 反口話上手講過既野作廢, 要re-do
唔怪, 女神飲醉話想同你一齊, 第日起身話醉左唔認
但係你都係一隻潛力好兵黎, 你問佢係咪唔一齊
佢咪答你, 啊, 我再睇下先,
冇好啲咪死死地氣同你一齊咁姐
其實話未拎approval 而家慢慢拎仲好....
hello welcome~~~~
啱啊, 唔好白等
你個啲日子係咪day off?
咁即係你私怨姐
你出貓個單你都唔乾淨, 引狼入室係你蠢, 唔好再提好過

佢爆左你人工之外, 仲有冇爆其他人野
打去問, 話頭先電話收唔清好咩都好, 問清楚
順手R email offer
7 個月加埋notice 都係8 個月
好明顯係唔stable, 一定唔會加分
但你覺得唔啱係點唔啱先得架
比如份工/ 公司好好, 係老細西, 做左一年對career path 好有用
咁梗係死忍
但如果你諗住唔做就去追夢
你阿爸俾左2 億USD 你做seed fund, 咁一刻都唔好等, quit klm
你咁少info, 好難諗呢~
係架, 但係佢又想拖住條尾
keep warm keep 得唔好, 主要都係因為冇心姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞