[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
9 Like 15 Dislike
其實花紅問題嘅話,搵工之前諗清楚就可以避免
佢會睇我好咩收一樣人工做多佢三倍野
因為佢真係有權可以焗你...
係, 哩個就係份工個要求
啲task 上一手係邊個做唔係重點
你而家要做, 拎哩份糧先係, 你入職前唔知份工做咩架咩?

有間公司, 個AM要做碎紙
家下請左個assistant 返黎, 俾佢做
個assistant 話, 今日翻新工 先發覺原來係做原本AM既野 個AM會做其他

冇得咁嘈架喎....
少少, 佢油你/ 佢答應左你又走數, 你咬佢?
但問下都得既
你自己都識講 新入行
又唔係做咗五六年原地踏步
可以捱一陣先
老細可能係見你能力做到先俾多啲嘢你做
又或者你隔離嗰個都葡萄你有嘢學
始終袋落你自己到 佢冇份㗎

唔係叫你做奴隸
不過可以用第二個角度睇下件事
唔好一多嘢做少少就同老細講想加人工
Workload 同人工嘅談判
你可以等到有performance review 嘅時候先講
second in 一個星期冇回音
應唔應該email問下
first in 之後等咗幾耐
有一個星期內
有一個星期
收唔到offer可唔可以打電話問下hr?😂
真係咁啱就出offer
打去follow up 直問就得
2-4 星期都好合理, check 到冇事就會proceed
升職就唔駛局限喺自己公司升嘅

如果佢喺唔減你workload嘅情況底下比多d野你同事做,咁已經address左你嘅concern,但對你有咩好處?
又或者你轉工,新工嘅工作分配就一定會好公平?
與其睇隔離個同事做幾多野,不如睇下做緊嘅野點樣幫你向前行
唔係
無野寫好過寫d扣分嘅野
私人原因
佢繼續問你就繼續答私人原因
佢知你唔會講,試到咁上下就會停
佢有佢chok,你有你loop私人原因
你平時都唔會因為傳銷pushy而買野
方丈你好
我打算辭職扣假離開
請問通常都係直接辭職信寫扣左假既日期就可以?
如果我照寫兩個月通知期
再傾完先補多封信先岩?
唔係特別想好來好去
因為間公司好多老seafood想快d閃
謝謝
方方想問下patron msg 等左幾日仲未覆,會唔會收唔到,唔該
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞