[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
9 Like 15 Dislike
2. 我做hr,揾個做accounting既做我manager,佢好多野都唔識or 唔係跟行規做
3. 上一手做既野好多都唔岩,我要跟住佢template來做,好易做壞手勢

如果佢識就唔洗請你啦係咪?同埋所謂嘅行規係....?

假設你係一個Experienced 嘅人,suppose 你係有能力去創做一個正確嘅Template 去比番你個Manager 睇 + 搵野Support 番件事,去證明你唔係一個Clerk

不如你交代多小小你嘅BG, 2 Months notice 唔suppose 係一個entry level 淨係follow procedure 嘅position
新offer好差?
依家公司又唔係加到無可抗拒,點解要為左幾百蚊唔走?
你起底睇下先
Oops, 晒我時間

屌,咁是撚但啦
但係 EO 當行規我笑咗
我想問如果見左份工
傾落原來同我而家做既野差唔多有相關經驗,但我叫低左價,咁係咪冇得同hr傾
本身我預係有新野做冇咩果方面經驗所以叫低左個價
唔算,send cv 出去先
唔關事
你所有野都好矛盾咁
朋友介紹 唔想得失朋友
份工辛苦唔想返,又唔想stay 但又想take offer
想去又唔想stay
朋友, have you made up your mind?
好. SD左CV先, 唔該
坦白講contract 冇咁介意只係因為難請人少少, 要多啲flexibility
你個assumption 唔係錯,
但係好少人會咁去contract 然後aim no increment 平手走, 有啲多餘
因為一路向上升, title job scope 人工一路上好過睇contract nature
正常要去到收工, 但多數會由你走, 最多出少半日糧
清, 點知你咩background...
今年fg,早排in咗間ibank ops entry位
In完team head 一星期後hr打比我問吓問題,最後就話同啲head傾吓先,睇吓邊個candidate會合適啲,但佢話對我個feedback係樂觀嘅,之後我問幾時會有result,佢話冇咁快,起碼都要兩個星期,但依家已經接近一個月,都冇消息,係咪已經衰咗
公司細成咁, 又唔係人工好, 學到野, 仲唔做住搵~?
唔係佢睇唔睇好你, 人地既心情同喜好你講唔埋
fact 係你有野做, 有野學, 對家冇

我未必會知最細個啲有幾做得野, 但佢直屬上司冇理由唔知
我做左30 年人, 105 磅算唔算肥?
冇學歷, 冇公司background, 冇行業, 點同你估?
你明知佢係食屎位, 多1 k 食一舊更臭既, 值? gur?
yes.
年半同一年冇大分別
有offer/ follow up 先改價
請你好好放低, 找下份.
新片: 辭職後啲大假點算好?
https://youtu.be/3-7kFCa5_Kk

Buy Out 等於完美贖身?
https://youtu.be/VsaLNUE7Oj8

面試俾人問, 最錯做過乜?
https://youtu.be/qO5_nvDCinQ

工作出錯就玩完?
https://youtu.be/iLEuZgYHnUw
仲有彎轉?佢哋會唔會覺得我玩嘢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞