[HBO] 權力遊戲前傳 龍之家族 HOTD Season 1 電視劇情討論區(2)

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
出發點係好,但每次都有少少搞shit件事
諗起king robert隻野豬
覺得呢個Strong少咗啲莽夫感覺書講到佢係張飛咁嘅樣但徐庶咁博學多才
書到你講佢個仔下話?
未睇原著/wiki嘅人唔好去Reddit r/freefolk

佢地規矩係無spoiler free架痴撚線個個post都有spoiler
其實算係decent guy 不過能力上Jaehaerys 應該揀Rhaenys
呢part係原創
不過白鹿係特別符號唔算原創
所以rhaenyra知完全唔奇
諗返起套野上之前果個subreddit 一日黎黎去去都係得果幾個xxx forgot xxx 嘅meme,成個karma farm咁
okbuddychicanery 起碼好笑
角色設計就係老好人,冇計
睇咗,daemon條蟲蟲又真係un 咗啲
次子嘅命運
你呢隻Balerion 黎點比
Lyonel was a large, balding man who had a reputation as a battler. He was slow of speech and quiet and was often mistaken for a brute. He was in reality extremely intelligent and well learned, however.
居然係咁
jaehaerys係我認為可以同aegon the conqueror並列既t1國王
但係內戰呢舊蘇州屎得確係佢埋下伏線

長子死左立佢既first born rhaenys就無問題,doctrine of exceptionalism下完全可以行不分男女既first born first heir原則,只要運行幾代就係慣例
係要揀次子搞到個繼承順位亂哂比位野心家入,great council只係jaehaerys都知佢收唔科要再得到統治階級共識平穩過渡政權
其實佢只要係個王國仲穩定果陣搞得掂女人可以繼承就唔會內戰
因為佢比自己既私心同經歷蒙蔽左
驚承認左男女繼承權相等會動搖佢既合法性
jaehaerys繼位之初佢家姐rhaena仲在生,仲有長兄aegon既兩個遺孤女
搞到jaehaerys好似越位登基咁

但係到aemon死個陣,rhaena已經死左剩返既遺孤女做埋sisters無阻礙
jaehaerys順攤認左登基係權宜之計下不為例就可以搞掂,係死面越搞越麻煩
條龍同daemon唔係典型靚仔
但出場同表現都型到
扮投降真心仆街戰術
Otto算唔算歷代最強勢嘅hand of the king
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞