[HBO] 權力遊戲前傳 龍之家族 HOTD Season 1 電視劇情討論區(2)

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
之前話咩醜婦我仲以為真係個樣好恐怖
點知正常女人一個
原來係衰係daemon不舉度
mix到條人聲太細聲
搞到成日要睇字幕先知佢up乜
Daemon every time:
次次趕走完佢都大搖大擺行返入黎
珍,到底佢老婆得罪佢啲乜
懷疑Daemon一早已經諗住同Rhaenyra玩育成
我都覺
今集睇到一頭霧水
谷地條女一出場就死
咁都算,呢套劇好多人都係咁
但Crispin明知坦白會對公主好危險都自爆
完全係為咗推進劇情夾硬寫出嚟
然後Crispin大庭廣眾殺人咩事都冇
唔好唔記得佢係個世界,有賓客權利呢樣嘢
發生咁嘅事,竟然冇人拉佢
睇得出人地係情夫但睇唔出條撚樣燥底
提起 guest right
hotd 已經掉撚咗唔知去邊

上集 blackwood 對 bracken 個幕
正正因為 guest right 更加要阻止佢決鬥
rhaenyra 竟然默許

所以r晒頭
點解會話呢集拍得唔錯
明明有唔少通唔通/犯駁地方
我覺得要話Crispin係一個表面冷靜,實際畀感性主宰嘅人,本身冇問題
但你唔可以淨係用一集嚟放大呢個性格
起碼之前兩集都要舖排吓
所以今集我睇住覺得好突兀
突然間同公主講不如私奔、突然間同王后自爆、突然間殺人
guest right 唔係要bread and salt 先觸發到咩?
我覺得呢季其實應該至少比多兩三集
應該最大硬傷
再講咁多實畀人話悶死
事實上跟番原著話tournement殺已經好好多
而家直情搞到佢成個0eq嘅莽夫咁
原作真係咁?
個低能仔JM9, 食完公主傻撚左
仲要大搖大擺走左去
又即晚結埋婚?
原著有幾個版本
第一個主教講嘅版本就係Cole 真係無端端表白話不如私奔比公主拒絕
第二個弄臣講嘅版本就係公主色誘Cole 比Cole 拒絕,仲好厭惡公主
咁佢又唔算有謀有略嘅,原著其實都係做綠黨第一打手
班 riverlord 山長水遠去到 storms end
assume 酒水都有杯掛
其實要拗可以話佢地agree 左決鬥,不過嚴格黎講係個Baratheon 嘅責任多啲,因為Rhaenyra都算客人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞