[HBO] 權力遊戲前傳 龍之家族 HOTD Season 1 電視劇情討論區(2)

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
痴能晒線
差十年啫唔算咩啦
點解daemon聽到阿哥派援兵黎咁嬲?
呢啲嘢古時好普遍

原來御林party 出咗small council Strong 個仔
俾王兄睇小嬲嬲😡
自尊心
嫁都可以等夠大先consummate嘅

不過真係痴撚線
無睇書想問下點分配邊個騎咩龍
係跟搖籃既龍蛋?
因為上網睇唔係大仔都有巨龍騎
一般黎講
騎上去條龍認你就係你
龍之家族年代嘅龍比較多,但之後打內戰啲龍死咁大部份,變咗啲龍唔夠分。去到Ice & Fire時代直頭冇晒龍一段時間,mad king自己都冇龍,得返三隻蛋仲要孚唔出要由Danerys 孚出嚟
你諗下當初為咩打鳩養蟹人
搞唔掂仲要阿哥幫手
就算有命返去呢世都抬唔起頭
覺得條頸太長
第一集話係內閣唔想傳比女人?
Laenor Velaryon 兩集之間大得咁快
公主都仲未換演員
https://twitter.com/culturecrave/status/1567286825764671488?s=21&t=HxJ6O1XFUTFRwdjOBSZEkw
純粹 common sense 問題:

企係 crabfeeder 角度睇
點解 daemon 要投降?
crabfeeder 固守山窿3年
daemon 係進攻方
攻唔落可以隨時走
點解要投降?
投降對 daemon 有咩好處?

去做普通人砌下模型會更快樂
我自己覺得
1:黑人角度係想消滅crabfreder, 令航道暢通返=繼續搵錢令自己家族壯大。
2. Daemon角色係要證明自己。佢排第二一直都上唔到王位,佢大佬(國王)之前又想駛走佢。佢一心就係打勝仗贏到威望。
同埋之前黑人有同國王提議去打但被否決,今次算係私自行動,如果輪咗就走人,返到去真係咩面子都冇曬,仲有咩地位,威信,真係慘過死。
3. 其實一直打唔贏係因為crabfeeder玩游擊戰,你出龍我咪入山洞避囉。所以最後想到用扮投降引曬班友仔出嚟再一次過消滅佢地。我自己覺得daemon都已經置生死於度外,殺得一個得一個咁,只係對方箭手突然變曬白兵,下下都唔中。
明明好charm
佢第一句係企crabfeeder角度睇

佢意思問點解crabfeeder唔覺得有bug會中伏

唔係點解Daemon玩呢招
因為古時「名譽」比「命」更重要。佢成隊船隊輸得七七八八,糧食又就嚟冇晒,唔會無面子回老家,一係自殺一係投降。
不過crabfeeder都唔係信曬,你見佢一路都冇行太出,又成日望天(睇吓有冇龍)呀
其實噴火落個山洞未得
定係我太天真
有幕就係條龍向洞內噴火但噴唔到太入。同埋咁多個山洞除非每一個洞口都有條龍噴,否則應該唔會有效吧。
呢點我都有疑問
自己腦補咗下應該因為雖然crabfeeder守得幾好但佢地都唔會想無了期咁打落去
時不時又有龍嚟騷擾都唔係好玩
而家有daemon咁嘅地位嘅人嚟投降
一嚟有可能完咗場仗 二嚟有機會講數為自己謀取更大利益
所以佢地去試探daemon我覺得合理
不過我覺得bug嘅係班crabfeeder咁蠱惑點會見佢跪地攞一把劍出嚟就敢上去搞佢
佢仲著住套甲 入面收埋其它武器都好正常which真係有
至少都叫佢剝埋件衫先係咪好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞