[HBO] 權力遊戲前傳 龍之家族 HOTD Season 1 電視劇情討論區(2)

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
同GOT s1-s6 差好遠
又係嘅
Daemon呢集嗰段成段都好迷藝術成份好高
Got 好多時都似係兩團肉fing黎fing去
呢集就真係幾sexy
其實係Rhaenyra棚牙頂到佢痛先嬲嬲豬走人
最好笑係肥佬以前仲俾啲左膠女權撚集體屌佢小說寫強姦情節係侮辱女性佢啲作品咁多女性主義角色都逃不過witch hunt
編劇同導演話Alicent 同Rhaenyra關係係有加少少teenage lesbian 情愫入去
睇inside the episode係女導演拍唔知有無關係
我覺得係可以討論佢個intention 同做出黎嘅結果比人嘅感覺係點嘅,好多時啲創作者去探索一啲自己未必好了解嘅topics 做出黎嘅效果好易出事
我覺得有,特別係以Rhaenyra 角度黎睇
Got 啲sex scene 有時睇到都幾麻木,雖然有時佢呢啲scene 嘅目的都只係吸引觀眾注意,好似對住個bb fing 個玩具咁
Rhaenyra 將so far 最大政治危機擰到The Hand 失業
戴蒙放"火"
柯爾滅"火"
你過隔離睇下魔戒就會覺得呢套好好睇嫁喇
King 死極都未死得去
同埋無諗過雙女主後生版會拍咁多集
Rhaenyra都叫keep到唔差 Alicent由少女變孕婦之後演技開始唔係好跟得上
其實個家族咁興近親通婚,點解會咁大反應?
因為個男結左婚?定驚被利用
唔怪得知啦
唔知係咪啲鬼佬好鐘意睇無雙,死都要加啲無雙情節落去
而家畀人嘅感覺就係crabfeeder成班都係廢嘅,一個人就殺倒咁多人又只係輕傷
咁之前搞咁耐係為乜,根本自相矛盾

如果係daemon帶一隊人去假投降
然後再打,最後先再有援軍都合理啲吖
成年版既Rhaenyra個演員都係「一位非二元性別,在英文裡使用「他們(they/ them)」作為代名詞」
Btw睇佢個樣以為佢係阿嬸 點知原來係92年出生
公主被決定嫁俾Sea Snake個仔,依家冇咗個處,會影響名譽。其次King覺得Daemon利用公主爭權。
睇左原著
HBO係咪想拍10季
加左咁多原創劇情但原著條故事線10劃都未有1撇
係王后同戴蒙王子d刻劃多左
尤其是今集王后好似工具人咁同老王行房但對比公主可以enjoy同男人曖昧同埋sex
覺得王后真係好慘

劇透
最後杯tea係毒藥? 想殺左個女?
應該事後落仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞