[HBO] 權力遊戲前傳 龍之家族 HOTD Season 1 電視劇情討論區(2)

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
呢集都幾有爭議
一方面好睇係好睇 因為夠晒dramatic
但有啲位改得有啲怪
例如上面好多人講嘅cole係婚禮殺人
其實原著佢係係比武大會殺joffrey
咁會合理好多 tourney本身就打死無怨
呢度咁改唔知係因為budget原因定想搞到啲婚禮全部咁亂有noise
但對cole個角色嚟講咁寫好似天真嬌咗啲
其次daemon殺妻又係寫firm咗
原著係好多人懷疑daemon因為老婆死咗佢最有著數
但冇任何證據兼老婆死嗰時佢都唔係谷地
作為女觀眾覺得rhaenyra呢兩條仔都好痴線
咁其實拍劇實有啲位寫firm左
婚禮殺完人大模私樣咁走真係太兒戲
睇佢下集點駁故
最怕佢下集一嚟就10年後
完全唔解釋硬塞比觀眾
然後 dance 個時 criston 冇事冇幹出返來
daemon 殺老婆個 shot 太快
都睇唔到佢點殺
佢做咗D咩令隻馬掉個 rider 落地
改我就預咗
但婚禮殺人真係改得唔多合理
同埋我覺得cole個內心掙扎可以build up得再耐啲
去到比武再殺人會易理解啲
而家佢叫人同佢私奔不成再俾人刺激下就發癲好似太傻豬B

睇討論應該係話佢啲衫同袍有龍嘅味?
所以佢走過去fing件衫就會令啲馬受驚
我覺得唔完全因為對個感情太認真,而係驚break 個oath 會出事,所以如果真心相愛私奔都仲叫好聽啲
走都算
我當發生得太突然啲人仲震驚緊未反應到(雖然都已經bug bug地
但之後如果冇懲罰冇事冇幹就真係唔make sense
我覺得咁樣反而顯得Daemon更加詭異,
觀眾完全代入到Rhea Royce當刻嘅感受:
你條友想點呀?你做咗啲咩呀!

又會諗其實佢係咪真係特登嚟殺佢老婆,定只係意外然後順水推舟?
竟然係呾
show 好似一絲線索都冇
一pan鏡頭過去就落咗馬
Rhaenyra係鍾意bad boy痴線佬招親嗰陣都係favour Bracken over Blackwood
嘩你地睇到咁深入
但下集換人都可期待
Olivia Cooke終於出場
會唔會係Alicent 威脅爆Rhaenyra 大鑊
呢個 scene 比我感覺 rhaenyra 就係一個仆街
blackwood 掹劍個刻佢完全可以(亦都應該)制止
話晒係佢主持嘅 court
但佢默許咗
由佢地無無謂謂打死

比著 bobby b 都會咆哮
stop this madness! in the name of your king
重有明明 viserys 同全世界講咗 tournament + feast 7日
之後先正式結婚

點知 criston 殺完人
就趕走晒D賓客
食飯枱都冇執 地下D血又唔抹
冇觀眾下即刻係個兇案現場行禮宣誓結婚
想點

其實打駙馬爺係咩事

同老竇一樣
我都唔明咩料
係咪七日後又一個儀式
定visery身體問題所以提早結婚
今集唔係好掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞