【人鬼殊途】無啦啦..有隻女鬼跟住我!

1001 回覆
186 Like 12 Dislike
好好睇呀 幾時會再有文

一陣或者今晚
好好睇呀 幾時會再有文

一陣或者今晚

就黎可以又開新post
推爆佢
//「天凝同佢去街都唔係因為想同佢發展..只係想同佢講清楚炸..」什麼??!是真的嗎?

我豈不怪錯她了..慢著..

「講清楚都唔洗約會講姐..」

「佢地都冇約會,天凝一去到地鐵站同佢講完就走咗啦..」

「你又怪錯人啦...」阿峰和阿晨異口同聲說。

「我點知咁多..」

此時也要上堂,我硬著頭皮走回座位去,畢竟她是在我後座的。//

「你個死人頭,人地都解釋完佢去嘅目的,你都係唔信,係要打爛沙盆問到篤,到搞清楚一切果陣你有冇一絲絲嘅興奮啊其實?」

「係喎!唔知點解果陣又真係好似唔係太興奮..即使知道咗之後..」我低著頭默默承認。

「仲要唔到上堂你都唔番去哄番佢,好差囉。」

「你係咪唔鐘意佢啦?」她突然這樣問我。

「啊..」我答不上口,連我自己也不太清楚。

經小綸這樣說後,我終於知道那種陌生的感覺是什麼,就是我對天凝..好像少咗份熱情同心跳加速嘅感覺。
「我諗係因為我地太熟啦,接觸太多,所以變得發生咩事都失去咗果種衝動..」我這樣向她解釋,也是在跟自己解釋。

「最好係啦,你自己講嘅我都唔質疑你。」

「你點解可以知道咁多嘢,你唔係瞓教架咩..」我問。

「我係休息,唔係瞓教!我仲可以去窺探你嘅思維。」

「嘩,我咪好冇安全感同私隱?」

「係架啦,你最好搞清楚同佢啲關係。」

「做咩姐,你唔係唔鐘意佢架咩?」我問小綸。

「邊..邊有啊!」

「冇你上次又喺到搞破壞?」我是指火鍋那次。

「你.你..你唔問過我就請人黎我梗係嬲啦!!」

「真係咁..?」

「唔係咩啊!!再問唔理你啊 !」只見她氣急敗壞的飄走,我馬上追回她。

但一路上我仍然在思索我對天凝之間的感覺,無可否認我們之間是存在著一絲絲的改變,但我真的不再喜歡她了嗎?

回到家後,我打開了MSN,隔了一會兒便收到天凝的訊息。

「番到屋企啦??」

「係啊,番咗好耐啦,哈哈。」

「咁你做緊咩啊?」

「聽緊歌囉。」

「聽咩啊?」

「張國榮啊,「你這樣恨我」,超正!」

「我都唔聽中文歌嘅,我唔識咁多!」她說。

「咁係你走寶啦~」

在對話中,我試圖從對話中扮作輕挑,嘗試找回當初的感覺,她也很熱情地回答我每一個問題。

我還是喜歡她的..........................................?
https://youtu.be/ALlMpWeTI1k

作詞:林夕 作曲:Adrian Chan 
無法一起流汗 祝你更涼快清爽
憑甚麼 令你開朗 願你晚安
就狠心期望 祝我與舊信火葬
別離像戰爭般悲壯 各自逃亡

你這樣恨我 好不好過
溫馨被單 都變成負荷
當牧童害了綿羊 難道覺得慶賀
你要是還恨我 請聽聽我
將聲音當指尖 讓旋律安撫耳朵
恨我不及恨情歌 就當將功補過

和你分手時候 彷似割斷你韆鞦
還值得 任你咀咒 擲你的石頭
是一般難受 想愛你而愛不夠
像懷內疼惜的寶貝 竟生了鏽

你這樣恨我 好不好過
溫馨被單 都變成負荷
你要是還恨我 請聽聽我
將聲音當指尖 讓旋律安撫耳朵
恨我不及恨情歌

你這樣恨我 好不好過
溫馨被單 都變成負荷
你要是還恨我 請聽聽我
將祝福當指尖 讓迴聲安撫耳朵
就當聽一首輓歌 就當將功補過

終於有機會plug下呢首
推推
唔知今晚仲會唔會有文呢
有冇人可以傾下好睇同唔睇嘅地方
未夠喉,想睇多啲
有冇人可以傾下好睇同唔睇嘅地方

有陣時會唔知邊個打邊個講緊
男主聽張國榮?

我冇記錯小綸好似都好鍾意㗎喎

1001真係靠你

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞