【人鬼殊途】無啦啦..有隻女鬼跟住我!

1001 回覆
186 Like 12 Dislike
「吓..哈哈哈,啊..」我跟阿峰面面相覷,不知如何反應。

「我地玩緊搭錯線啊!」我說。

「啊,係啊係啊!」阿峰馬上附和。

「下,搭錯線係咁玩架咩?」

「欸,規則呢啲野好彈性架姐,譚仔可?」

「係囉係囉,哈哈..」

「古靈精怪,都唔知你地做乜!」幸好也混了過去。

「嚇死!」我默念。

「呢啲生活係咪好刺激呢?嘻嘻。」小綸說。

「激你個頭啊!試下你做我,我做你啊!」

「超,我咁醒,怕咩?」真是隻自大的小鬼。

讓我介紹一下,這樣吵吵鬧鬧,樂而不疲的時光,叫做校園生活。

「咦,我地好似第一次一齊食飯喎,哈哈。」我在吃午飯時對他們說。

我跟阿峰相鄰而坐,天凝和阿兒皆對著我們坐,這樣的方式..有點兒像是相親。一場攻防戰也稍稍展開。
隔了一會兒,天凝才緩緩吐出一句:「係..係囉。」

「係囉」??沒別句了?我示圖以說話淡化此刻的尷尬,但好像令氣氛更為死寂。

「喂,做咩啊你地,啞咗咩?」小綸問,她當然也在場,還起了關鍵性的作用。

「唔知講咩好啊…」

「問下佢地啲野啦!」小綸又再擔當軍師。

「阿兒啊,你平時鐘意做咩架?」我硬著頭皮問。

「佢鐘意睇書架。」小綸說。

「我啊..鐘意睇書同聽歌啊。」阿兒說。

「嘩...」我跟阿峰同時輕輕地嘩了出來,我們均驚訝小綸的能力。

我已漸漸不了解她還有什麼能力還未施展。

「嘩咩啊?」天凝和阿兒問。

「冇啊,好少可仲有女仔咁文青姐。」我說。

「嗯?佢鐘意嘅歌手係孫耀威同張..敬軒?邊個係張敬軒啊?」小綸問。

她不認識張敬軒也不足為奇,當時的他還只是初出茅廬的新人。

「你鐘唔鐘意張敬軒啊?」得知這訊息我當然不會放過。

「好鐘意啊!佢啲歌好好聽啊!」

「阿峰都好鐘意聽架!」我用手臂頂一頂撞他,他才懂得作反應。

「係啊係啊,我好鐘意佢首思前戀後架!」

哇靠,師父你是來亂的吧...

「哈哈,呢首係孫耀威架喎!」阿兒說,我想他只顧思考小綸的說話而搞錯了。

「啊..係喎係喎!哈哈!」

「不過我都鐘意孫耀威架!!」
推一下
推一下

幫你推下
我會勤番啲出架啦
好耐無留言
係紙言追緊 見到小霖個名好掛住佢
好耐無留言
係紙言追緊 見到小霖個名好掛住佢

welcome back 小霖我係唔會走數架

但係好慢
「喂!」上課時,天凝用原子筆戳一戳我後背,好像自從看過那些年後,她便經常有意無意地戳我。

「點啊,又篤我?」不要以為我很不耐煩,我只是在裝,我可是十分樂意的呢。

「你好認真聽書咁喎。」

「聽聽下又幾有趣咁,咪聽下囉。」

「就黎考試有冇信心考好啲先?」她突然問。

「要考得好過之前根本冇難度,我以前都冇努力過。」

「咁..好過我呢?」

「咁有啲難度喎。」她雖不算級上最頂尖的,但還是不可少覷的。

「唔難邊值得你譚大少挑戰啊?」

「超,讀咁叻有鬼用,十年後我連LOG係咩都唔會知,我都仍然可以生存得好好。」這一刻我倒覺得自己有點像柯震東..好吧,其實是幻想。

「試下啦,最多你有三科高過我就請你食飯啦!」

「你好想同我食飯啊?」我問。

「咁你食唔食呃?」

「殺你!」

「擺明益你啦,你科數已經當一科。」小息時小綸說。

「都唔係架,我有好多都仲未上到手。」

「係?咁睇黎我chur得你未夠盡喎。」

「嘩屌,你連chur字都識?」

「哈哈,跟得你多,啲潮語都update埋。」
睡前一推
留名
好睇
好睇

多謝多謝
有咩意見都可以提出
有咩意見都可以提出

比番小霖我
有咩意見都可以提出

比番小霖我

對對對
Chur
有咩意見都可以提出

出文出快啲
其實我現在上課時仍然有很多不明白的地方,特別是英文科。

「He..he deserves..」上英文課時,我又再被它們難倒。

「He deserves this honor .即係佢應該獲得呢個榮譽。」幸好有小綸不斷在旁教導,甚至翻譯。

此情況在經濟課上亦然。

「啊…好難啊,究竟係AD升定Y升?」

「有邊位同學可以答我幅圖應該點畫?同埋點解?」阿SIR問,千萬不要問我…不要不要假設我知道!

「譚浩德同學,你一定知嘅!」shit..

「AD升。」小綸說。

「哎…AD升..」我照辦煮碗。

「因為投資多咗所以I升。」

「因為投資..多咗…所以I升。」

「然後AD就..升。」

我說罷後,整個班房皆鴉雀無聲。

「做咩靜曬啊佢地..」小綸問。

「我都唔知…」

「答啱咗啦!」阿sir突然吶喊起來,全班隨即歡呼聲四起。

「woww,譚仔真係勁咗好多!」我好像聽到這種讚美,心也不禁戚戚然。

天凝也從前面座位轉身看著我舉了大姆指,獲得她讚賞才是最大的動力。

「你咁開心做咩姐?」小綸突然問。

對了,我那麼開心幹什麼?又不是我自己答的,一時被名譽沖昏了頭腦。

但也激發我的一點點鬥志。

「下次我一定會自己答到!睇住黎!」

「好啊,我都希望你有呢日。」
這些情況在日常的上課時間多不勝數,但縱使放學後,她也不斷為我增值。

我也不知道為什麼她那麼用心,但我真的無言感激。

「震..震」當我在溫習的時候,我的MSN震了震。

「點啊趙天凝小姐?」

「我又唔識啲數想問你,哈哈。」

「問啦。」

「點解....會....」

如是者,談完數學我們又談了不少閒言話語。

「傾得咁開心你都唔洗溫書架啦。」小綸貌似有點不滿道。

「哎呀..放陣假都得姐。」

「欸,你鐘意啦。」

「係喎,你..」我別過身看著小綸,赫然發覺..

「點解你好似好殘好攰咁嘅?」我問。

「你知唔知幫你溫書好費精力啊..?」

「我知我係蠢...」

我們互相看著大家,彼此一言不發,就好像時間凝結般。

不知不覺間我看著她的眼神有一種顫一顫的感覺,像通了電似的。

「虛!作死你啊,望到人眼都定曬!」她對著我大喊,然後便很快回到項鍊裏。

我呼了自己一巴掌,我不能對她有非份之想,我喜歡的該是天凝啊!

一定是我在胡思亂想。
新讀者留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞