【人鬼殊途】無啦啦..有隻女鬼跟住我!

1001 回覆
186 Like 12 Dislike
黎料喇,黎料喇
黎料喇,黎料喇

係開始有少少嘅
唔係會有種停滯不前
有冇甜
等小弟估下劇情先:
搬屋後見到小綸
👉🏻同天凝熟咗,亦令天凝鍾意咗譚仔
👉🏻本身鍾意天凝,但同小綸日對夜對,鍾意咗小綸,所以就拒絕咗天凝
👉🏻同小綸一齊
👉🏻因為同小綸一齊咗太耐,無意間比小綸吸曬啲陽氣
👉🏻比小峰留意到,然後最後要譚仔離開小綸

所以我之前先覺得會係sad end

戴個頭盔先: 以上嘅嘢只係ff,唔好屌

開始嚟料
一陣出
一陣出

我個小霖呢
「啊…死啦,聽日就考,仲有好多未溫好點算?」我抱怨道。

「咁你不如瞓啦,抖足精神好過。」小綸說,不知怎麼,她對我仿佛變得十分冷淡。

一早起床回校,整段路程皆坐立不安,不安感籠罩空氣周圍。

「你定啲啦,吟吟噚噚咁。」

「定唔倒啊,好驚啊大佬。」

但其實我也不知道自己在怕什麼,或許是因為這次考試真正考驗的是我在這段日子的特訓成果。

「You may now start..」監考老師宣佈開考,我們也把試卷打開。

「啊…咩題目黎架?」今天考的是中文科,那些題目壓根兒不知道是誰想的,如此的抽象啊..

我不斷在思考題目,想著想著..竟然睡著了。
.
.
在宣佈收卷的時候,我才恢復了意識,試卷竟然又被填好答案了。

一定又是小綸的好事….

「譚仔,你識唔識做啊?」考完過後天凝問。

「嗯..唔太識啊。」

「唔緊要啦..仲有其他科。」

「我地遲啲一齊溫數啊,我想你教我。」

「下…」

「你唔得啊?」

「好啊。再約時間啦。」

「好啊好啊,今晚MSN再講!」

其實我不是在猶豫,而是心不在焉。是為了小綸…
「你醒啦?」回到家後,小綸才醒過來,剛才上我身的能量消耗過多。

「嗯….」

「頭先點解又上我身?」

「我見你又唔識..」

「唔識咪由我囉!點解你要咁多事姐?」我大聲地呼喝她。

「係啊!我多事啊,我多事唔想你喺女神面前失威,我多事唔想你升唔到班!我衰曬得未啊!」

「就算拎都好高分又點?都唔係我自己爭取嘅!我又點可以接受呢啲虛榮?」我理直氣壯道。

「我..你鐘意啦!」說罷她便回到項鍊,整晚沒有再出來。

其實我知道她的出發點是為了我,但這次的方法真的錯了。

更令我自責的是,仿佛自己的努力已付諸東流,原來一直以來的努力還是不足夠,我氣我自己的愚蠢和無能。

這是我第一次和小綸吵架,也是第一次真正一個人在這間屋過生活。

還是會有一點兒寂寞。
「HIHI!!」過了一會兒,天凝便在MSN找我。

「Hi..」現在我其實沒甚麼心情。

「你唔開心啊?」天凝問,這樣她也知道?

「啊..冇啊,點解咁問?」

「你唔知人打Hi嘅時候唔同方法都反映緊佢地果陣嘅心情架咩?」

「下?真架?」我問。

「假架,咁你都信,哈哈。」

「車!」

「好啦,入正題啦,聽日放學溫得唔得啊?」

「哦,好啊。」

「喺邊到溫?」我接著問。

「學校Café啦,夠舒服啊!」

「好~」

到了第二天起床,小綸已經坐在客廳看電視。

「早..早晨。」我尷尬地跟她打招呼。

「早晨。」依舊那麼冷淡,應該還未生氣完吧。

接著我便去梳洗,然後便出門口,豈料出門口前…
唔知點解,我都睇過其他故
我都係覺得樓主寫嘅故最啱我口味

利申: 想知樓主中文作文攞幾?
唔知點解,我都睇過其他故
我都係覺得樓主寫嘅故最啱我口味

利申: 想知樓主中文作文攞幾?

4咗
1日出多少少啦
1日出多少少啦

盡量
一日一推
「喂。」她叫住我。

「嗯,咩啊?」

「放低條鍊啦,我今日想留喺屋企。」

「下?」我有點愕然,她竟會提出這樣的要求。

但我還是照做了。

「wow,少有喎,今日得你一個。」一到學校,阿峰便拉著我說。

「有幾少有?」

「日日小綸都喺你身邊飄黎飄去架啦!」

這句說話在我耳邊不斷縈迴,阿峰說得對,這數個月,她都無時無刻在我身邊出現,她已成為我生活的一部分。

「唔好講啦,考試啦!」

「喂!」她又再用原子筆戳我。

「加油啦!今日係你最弱嘅英文!」說罷她又再笑一笑,很溫暖的笑容。

但不知為何我卻感受不了。

「嗯,你都係。」

開卷後,我很沒有安全感,懂得做的題目也沒有信心做。

我停了筆一分鐘,整理一下思緒,想一想小綸平日教的技巧。

然後再做試卷,果然順暢得多。

最後幸好也總算順順利利完成。

「行得未啊?不如去食野先?」考完後天凝便說。

「噢..好啊。」
新讀者留名
推推推 推到小霖出番黎
推推推 推到小霖出番黎

我幫你手
推推推 推到小霖出番黎

我幫你手

露下面都得嘅
推推推 推到小霖出番黎

我幫你手

露下面都得嘅

露下面
推推推 推到小霖出番黎

我幫你手

露下面都得嘅

露下面

出吓場
「想食咩啊你..喂,喂!」

「吓,咩..咩啊?」我不知不覺入了神,連天凝叫我我也聽不到。

「做咩啊你,神不守舍咁?」

「冇,仲諗緊頭先份卷之麻,哈哈..」

「考完就算啦,人要向前望啊嘛。」

「咁都係嘅..」

整頓飯,天凝不斷說著不同的話題哄我,這真的是第一次她對我的主動。

然後我們便回到學校的café 溫習,卻想不到看見阿峰和阿兒也在這。

「哦..Hi..」我們不期而遇,既沒有驚喜,反之十分尷尬。

「阿兒!你地都黎溫書啊?」天凝馬上走過去。

「嗯!阿峰有啲數想問我,咪幫下佢囉!」想不到他那麼進取噢。

「咁一齊啦!」

所以整個下午我們都在這裡研究不同的數學題目,氣氛相當愉悅,但卻反映我心愈加空虛。

溫習完後,我迫不及待地跑回家,她一個人在家,一定比我空虛很多很多倍!

「小綸!小綸!」我回到家後,只看到家中一片混亂…
小綸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞