【人鬼殊途】無啦啦..有隻女鬼跟住我!

1001 回覆
186 Like 12 Dislike
想要個小霖

放下過去啦施主

過唔到去架啦 小霖係最好

咁誇-0-

冇計啊 你寫到小霖實在太好
推一下
今日考test衰左 希望有文安慰
繼續推
今晚出
實時監察:無文既
出得未
冇文
「唉啊!」她突然收手,弄得我和阿峰跌得一個四腳朝天..不,是兩個八腳朝天。

「你做咩唔閂門啊?」我責鬧阿峰。

「嘩..大佬啊,關我咩事啊?你叫我唔好閂架!」阿峰不滿地說。

「有冇人可以解釋下發生咩事?!」阿晨問。

事到如今,我想也再瞞不過他。

「你..入黎先啦。」我說。

他關好門後,進入了大廳坐好,屏息以待我們會告訴他是怎麼一回事。

「你..準備好未?」這個問題是問阿晨,亦是問小綸。

直至他們倆皆點了頭。

「你合埋眼先啦。」我跟阿晨說。

小綸說過她能控制有誰能看得見她。

「開得眼啦。」

阿晨緩緩地打開眼,看到小綸後,他也大吃一驚。

「嘩,幾時有個女仔入咗黎,你邊位?」
看來要盡快讓他知道他眼前的是什麼人..啊不,是什麼鬼。

「小綸,Go!」

「Go你個頭啊,唔好命令我!」不論是人是鬼,口裏說不,身體卻很誠實,她還是照做了。

「攝」的一聲,小綸便把臉轉變為青色,就像我們最初會面的情況一樣。

當時的小綸,還是十分可愛,不會像現在這樣不斷頂撞我的。

「嗚啊!」話說回來,阿晨嚇得整個彈得九丈遠..即是這樣說罷了,他身後是沙發背。

「咩…咩事啊?!你係..邊個啊?」

「佢係一隻鬼。」

「鬼..鬼..鬼?!啊!!」看來他好像不太能接受啊。

那也是正常的。

「冷靜啲啦你。」阿峰淡淡地說,與阿晨的激動成了很大反比。

但那也是正常的,畢竟阿峰已習以為常嘛。

「點冷靜啊?撞鬼喎,你地好似咩事都冇咁嘅?唉啊,媽啊,我想走啊!」

「喂!」小綸大叫。
見到小綸三生有幸 淆底的都是傻仔

小綸Go!
小綸
新讀者留名
新讀者留名

你好
「我都唔係好恐怖咋?」

「仲話唔恐怖?!你塊面會發青光架喎!」

「你聽我講先!」我對阿晨說,接著我便把所有事和盤托出。

「真..真..真係嘅?佢真係唔會害人?」

「會嘅話我地仲企倒喺到同你講野?」阿峰也幫忙勸說。

「你放心啦,其實佢好善良,仲好識幫人。」我只是把我真正的感覺說出來,但不知為何,小綸聽到後好像有點害羞。

「咁..咁點解阿峰一早就見到佢,而我而家先見到?」

糟了,要否把阿峰有陰陽眼的事說出來呢?

「因..因為我又係見到譚仔有異常所以先逼小綸現身嘛,放心啦,小綸可以控制有邊個見到佢。」

看來我的疑慮是多餘的。

「吓,得我唔知!你地一直呃住我!」

「係啊,得你唔知。」

「啊..你好..?」阿晨的手不斷的顫抖,或許心有餘悸,但還是願意伸出來跟小綸握手。

「你邊掂到我啊!」小綸也伸出手示範給他看。

「啊,係喎,哈哈哈。」

「哈哈哈哈!」我們也取笑著他。

笑真的是一件很奇妙的事,笑一笑便能化解很多的尷尬和誤會。

就這樣,我們便愉快地玩了一整個下午,他們也很快打成一片。
輕輕一推
ending 可唔可以唔好太sad
小綸go!去左邊
ending 可唔可以唔好太sad

盡量 可能good end呢
小綸go!去左邊

聽日出sorr 今日忙足成日都唔記得交待聲
樓豬好似出慢左
樓豬好似出慢左

我知架啦 因為呢排攪緊啲project
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞