星際啟示錄 :最被 overrated 的電影:又長、又沉、又悶,兒戲垃圾

721 回覆
62 Like 1935 Dislike
嗰陣去海運睇好impressed
同topgun 一樣有啲戲真係值得入戲院睇
個exp 差太遠
依套野 有太空 探索 冒險 無奈 科幻 思考 少少哲學
對於只係 食瞓玩大陸GAME 既人 點會明 唔同層次
我講劇情之外
Christopher Nolan係真係搵物理學家去計黑洞係點嘅樣
之後Event Horizon Telescope 真係公佈第一張嘅黑洞相
好記得個陣全部人都提起Insterstellar無一個人唔佩服Nolan 嘅用心
佢仲係好中意用真境拍攝

Hans Zimmer嘅soundtrack世一啦
Cornfield Chase, Mountains
根本成套野係masterpiece
唔cap埋呢個
好睇喎,次次睇都好似漫遊左太空一次咁。

可能樓主係expect d 節奏好快好緊張果種,但呢套唔係。就算前面地球果part 確實係可以節奏快d, 但佢又好帶到世界末日好無助嘅感覺。後面上左太空,好似跟住導演漫遊唔同星球咁,唔知幾正!睇左好多次!

可能樓主如果第一次係係電影院睇,果個漫遊太空嘅感覺會強烈d. 正如Top Gun 2 如果第一次係係電視睇,可能都會覺得佢overrated.
戲院睇 個巨浪震撼到
我無咁講過
呢個位第一次睇喊到
披著sci-fi皮玩camera work同道具
好唔好睇見仁見智
話好睇係可以但唔該唔好話佢係科幻
佢睇完星際任務再講
佢係咪睇得太多Netflix戲反而瞓唔慣啲大製作?
仲有前面凈係可以隔住部電視睇住個女大
依個乜水? 佢覺得好唔好睇關我乜事
我驚佢睇Pixar都話人地悶
之前imax重映又再去睇,個幾秒真係靜撚過太空

https://youtu.be/a3lcGnMhvsA

之後仲買埋本書磨多半年先放得低
一直覺得呢啲濕鳩影評 尤其插人嗰啲
留低評分嘅同時 要講低幾套咩為之好睇/ 神作嘅戲,邊幾套又為之差
咁樣從中可以睇得出佢地係有料 定 單純中二病懶小眾
成日loop佢隻原聲碟
淨係聽已經有畫面,起晒雞皮
Hans Zimmer 真係神級配樂

起個風琴上面瞓著咗 都可以攞去交貨

https://youtu.be/McYuJdGJS1c?t=19
望gif都少少眼濕
嗰種光陰一去不返嘅絕望
點追都追唔返
呢套真係喊到pk
樓主連Hans Zimmer都屌
曲到好尷尬
睇呢套戲都有啲門檻,識少許modern physics 會睇得投入啲。

或者零物理智識,投入到主角心理 電影畫面都會覺得好睇

唔識物理,但自以為是,又鍾意搵犯駁位嘅,就會覺得難睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞