星際啟示錄 :最被 overrated 的電影:又長、又沉、又悶,兒戲垃圾

721 回覆
62 Like 1935 Dislike
入黑洞嗰到我記得隻robot有話係高次元嘅生物救咗佢,然後將四維世界用三維視覺呈現出黎。
所以好似嚴格黎講冇炒setting,因爲被人救屬setting以外嘅嘢
拉撒路任務係已經有一批人犧牲先得出
三個適人類星球
比起留地球慢性自殺
有三次機會都唔試?
佢睇開流浪地球
記得好多時畫面係宇宙都係冇背景聲 係戲院突然面對個種寂靜感 浩瀚宇宙氣氛營造得好好
偽到出汁。要時間延長嘅效應顯著,係要喺好強嘅引力場,強到人身處喺入面會死。龍珠嗰隻100G訓練,幾乎將阿樂壓死,但即使100G都唔會出現顯著嘅時間變慢,套戲嘅人物仲可以喺強引力之下走嚟走去,超級撒亞人都做唔到

最慘係你話唔鍾意套戲,啲戲粉就話你唔識物理
到你指出佢啲物理幾唔合理,戲粉就話你僵化,睇戲唔好咁嚴格
乜都佢哋講晒
再者個setting係未來人想男主入黑洞
補完反重力公式
從而拯救人類(或者跟住個未來人個劇本走)
其實你都睇唔明我寫乜根本冇回應過科學觀點
個plot點走同本身個科學原理差好多呢點你點睇

個plot係幾好睇
但係我有prior knowledge 見倒佢拍成咁仲可以有人幫佢兜科學原理
真係眼都凸埋
其實用相對速度都可以解釋時間膨漲?
可以,但套戲好似唔係講緊呢樣嘢
Sorry 可唔可以例出邊幾點
啲留言睇到有啲亂
想欣賞下佢10/10 果d
睇到勁尷尬,唔識唔好玩曲線
Sor我好耐之前睇冇咩印象
純粹學術討論下
如果佢一粒鐘個星體本身公轉速度極快
解唔解釋到呢,又會唔會有其他bug呢
不過如果佢個23年friend係喺粒星既軌道等佢
咁又好似解唔通
自己一個入戲院睇喊到傻
頂唔順D盲撐撚
因為自己物理知識少,見到套戲淺白咁講到D自己未聽過既科學野就覺得好勁
其他人唔同意,就話人唔識物理所以唔識睇,突顯自己睇得明,明明入面講既都係好皮毛既野
開口埋口D物理理論幾真幾有跟據,到人提出D偽科學位就話人物理撚執著真實唔理故事
再唔係就轉話就話套戲係哲學係講愛好感人

套戲唔係話差,作為一套商業片直頭好成功,但一定唔係D on9偽文青講到咁神
呢套都抽象催眠 咁你點頂到 2001太空漫游
咁你又證明唔到錯喎
所以咪叫理論唔係定律
家陣啲電影,我真係睇唔明
電腦特技+電腦特技+電腦特技
再撈少少溫情,就會贏到口碑?
有貓就畀讚我都仲可以理解
但我真係感受唔到呢套戲啲父女情有幾賺人熱淚
個問題係其實個 plot 根本唔夠實淨 感情戲唔得
正如好多人話過地球果段鋪咁長 但係係咪真係deliver到父女情深呢個 point?
然後中間就典型嘅冒險緊張情節 再加一個其實好老套「你所在嘅地方流動速度唔一樣」
去表現主角父女因為時間差而分離 但係最出名嗰幕靠演員演技搭救多過劇本真係 deliver 到果種傷痛
淨係本身對白寫得根本唔似正常人類講嘢已經大鑊

最離譜都係個 Third act
高潮入黑洞就算係完全符合科學 但係解決問題實在太多巧合去堆砌出來嘅結果
最後見完個女一幕 之後TBB 出動 end 更加唔好講
一套賣煽情嘅戲 但係感情位做得唔夠好已經夠死
當然一定有人護航話好感動咁拗唔掂個喎
Time dilation 點解要係high G先做到

想知師兄點理解
套戲base on 既theory 我記得係佢地swing 去潮汐星既時候
整個星系已經係圍繞黑洞既mass
佢地swing 同orbiting 既relative speed已經係夠快

相對而言佢地係海浪星既時候因為gravity 留耐左
而黑鬼係orbiting 依舊係本應orbiting 既速度

所以上面就廿幾年
下面就粒幾鐘

好似係咁?
睇返王晶啦
on9 你咁講 未完全了解黑洞嘅所有嘢之前 咪冇人可以拍黑洞片?

你不如問點解佛地魔講句咒語就可以殺死人..點解攞把掃把可以飛天 咩原理? 點解可以用魔杖抽啲記憶出黎儲起佢 有冇科學證明到可以咁做?

屌你老母戅尻
唔係 偽科學其中個定義真係分唔到真假,偽科學永遠無法推翻

例如有人認為鬼魂是能量體,我哋睇又睇唔到,度唔度。但仍然無法話佢係假。

錯的科學係直接話佢係錯的科學而唔係偽科學。例如,地平說而家係人都知係錯。但佢唔係偽科學,只是錯的科學。

而愛因斯坦係超前世界一百年,佢的動力波的假設好嚴緊,只係當時無技術驗證。

有興趣嘅可以了解下科學哲學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞