星際啟示錄 :最被 overrated 的電影:又長、又沉、又悶,兒戲垃圾

721 回覆
62 Like 1935 Dislike
係咪供應商問題
佢啲劇又做到4k
明顯係電影發行商果邊唔肯放咁高規格比Netflix
你睇Sony發行既就會放4K比Netflix但一樣冇Atmos
要睇最高規格既串流要係AppleTV買
嘩 7.1 好想試
情感唔係一要單一直線
有人覺得A好感動B冇乜嘢
有人覺得B觸動到佢而A冇感覺
係好正常嘅事
各自有自己情感就得啦
係連登仔見人哋同佢情感架構唔同
就出腳踢人,要全世界同佢一模一樣
頭腦簡單得好笑
認同你講嘅嘢
亦都同意你所描述嘅連登仔嘅問題
所以同理另一方講到好絕對地話interstellar垃圾,冇嘢好觸動,呢一道我同樣都覺得係忽略咗啲嘢
套戲背景係未來有日美國國力嚴重衰退變成第三世界,所有花大錢野全cut ,主角唔甘心做看守代始終決心要完成望左半世人的項目,以咁背景其實好有深度。
可能係人生經歷 美滿程度有關啦
麥兜以前覺得無黎頭好笑 愈大睇返deep同sad到仆街
已經1900負評,一定係大眾係冇眼光垃圾當寶
樓主眼光獨到最有品味
其實我唔明個老豆教左個女啲乜

又唔明個女點拯救人類
老豆無直接教個女一d野,佢係相信個女同俾佢探索呢個世界,唔會一見d野有問題就話唔得同屌9佢,令佢大左仍然對未來有希望。

阿女同阿哥係好明顯既對比,阿哥係唔做唔錯,會努力諗理由去拒絕新野既人,亦覺得阿女去試新野只會搞鑊現有僅餘既舊野。

而阿女最後發現博士既理論其實未得,好似係差d黑洞數據定重力數據,但又諗唔到點搞。阿女睇返隻錶,發現原來隻錶既跳動係摩斯密碼,於是發現一開頭間房既鬼就係老豆,老豆係個超越時間同地域既空間將阿女要既資源傳俾佢。阿女有左呢d資料再合拼埋博士既理論就整到太空船可以將全人類帶去新星球。

即係話拯救人類既,其實係兩父女之間既愛,老豆信阿女一定會發現自己,阿女都無放棄相信1個係自己10歲8歲就走左人既老豆。

憑記憶大概係咁,有錯請指正。
明明Newton 3rd law係講action & reaction pair,但套戲都唔係講呢樣野
其實唔係好明時間點樣變慢....你點變慢全世界所有動物、植物嘅身層代謝?
想問吓時間點樣變慢....你點變慢全世界所有動物、植物嘅身層代謝?
其實唔係好明時間點樣變慢....你點變慢全世界所有動物、植物嘅身層代謝?
調轉,係全地球正常,你慢左

而且唔關代謝慢左事,係真係時間慢左
但實際點解會咁,我無足夠既學問答你
睇巴斯正傳
如果身層代謝冇慢到,咁時間慢左,對你黎講有咩意思?

舉例來說,假設60年後,有人同你講,今日其實仲喺2023年8月2日,但你個身體機能係一個老人,咁時間慢左對你黎講有咩意思?
都話你個身體無變,係人地變

即係理論上你上左1架光速飛既機,係機到飛左1年,你返出黎你會無事,但地球既人就老晒。
咁點樣可以令到身層代謝慢左?

身謝代謝慢左 = 時間慢左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞