星際啟示錄 :最被 overrated 的電影:又長、又沉、又悶,兒戲垃圾

721 回覆
62 Like 1935 Dislike
喊到停唔到

純粹學術研究
想學多啲
當個位越近黑洞,引力越大,時間會過得越快
(廣義相對論)
你搞清楚我屌咩先啦大佬
我無話所有野一定要真實,科幻片基於幻想緊係無問題
我屌既point係問題係明明後段基於偽科學基於幻想去創作,但樓上就撐個D係合理假設
點解咁唔可以係合理假設?有人試過入黑洞?對於未知嘅嘢就當然係要假設架啦

拿如果interstellar係擺明科學教學片 知識片 咁你都仲有鬧佢嘅餘地

屌你老母依家科幻電影 假想好多未知嘅宇宙現象 根本從來冇人親身見過 你都可以屌話咩偽科學 真可憐

偽科學係有真科學(包括假設>論證>數據/例子支持) 證明其實係假嘅 錯嘅 但係都仲有人要話係科學黎 行得通嘅 咁就偽科學喇
依家睇先
我覺得好撚好睇
由科幻故事導出"愛可以超越一切"依個理念 真係好浪漫
簡單講---世一

NETFLIX 再LOOP下
垃圾但俾6/10分…
重力影響時間已經有實驗記錄 係蟲洞同高維空間仲未有得證明
好少重睇一套戲,但呢套我睇左3次
唔該曬 ching 袋到錢了
Btw 呢套戲好好睇
當年係普通劇院睇都已經靚到呆咗
非黑即白鐘意睇唔用腦野唔等於唔識欣賞深度野喎
而家個問題係唔識欣賞繼而貶低深度作品
佢只要唔夠露點就會講唔好睇
咁撚on9
睇AV乜露到佢嘔囉
有排未到佢
咁前面應該有好多套
ching 不如舉20套嚟睇
呢度 睇到cry 佐
但個仔靚仔喎~ (講緊細嗰個)
佢答你唔到架喇
我覺得唔合理嘅係個黑洞嘅體積太大
要大到一個點,人先唔會被撕裂得黎又有時間差
佢話果個空間係更遙遠未來既人類造出來比主角去幫佢個女破解黑洞既秘密
event horizon 入面發生嘅所有野都係哲學而唔係科學
你分清楚先
event horizon 入面所有野都prove唔到架,所以先有幻想空間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞