星際啟示錄 :最被 overrated 的電影:又長、又沉、又悶,兒戲垃圾

721 回覆
62 Like 1935 Dislike
明白啲人點解覺得好睇,因為唔少人讀science出身,不過我始終覺得唔好睇。
就好似我明白點解甘多連登仔甘憎中國,因為生活在香港,有過共同經歷,不過我明白唔代表我就要憎埋一份
睇完個po番睇左一次,我想講
好撚好睇
netflix嘅interstellar得hd?
大家鍾意嘅戲 唔應該等於係一套好戲

好多人唔明呢個道理
重力/速度影響時間日日都發生緊
gps衛星個鐘同地球個鐘係唔同速度,要定期調教
有冇得落去搵佢地
套戲最勁係尾段入黑洞用畫面表達到五維空間出黎
父女情幾感動,otherwise 一般
Nolan 電影始終去唔返 memento/Following個種驚艷情懷

要講 overrated 的話, Inception 正垃圾
星際啟示錄 係一套每位留港撚都必須要睇的預言書

故事中的地球=香港, 因為糧食危機人人要做農民(留港生存被支那統治,風沙等同翠翠),子女要學習錯誤歷史做農民(愛國教育,小粉紅化),要不是主角們搵到"移民"方法,人類已經滅絕, 現今留港撚正正就係故事中的農民, 迎接滅絕

痴撚線點解你可以諗到咁撚勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞