星際啟示錄 :最被 overrated 的電影:又長、又沉、又悶,兒戲垃圾

721 回覆
62 Like 1935 Dislike
啱啱重睇返
個力架仲要一開始上到太空淆底,話同外太空只係一皮之隔,好易就死
呢廿幾年唔計瞓咗嘅時間,要一路淆一路計數
黑洞個外型係近排都證明咗同Interstellar一樣
Hans Zimmer - Interstellar (Royal Albert Hall Organ)
https://www.youtube.com/watch?v=4Q2YBKFDXjQ
下?你「一樣」個標準都好寬鬆

有個圈就收貨?

參考:
https://gizmodo.com/why-doesnt-the-black-hole-image-look-like-the-one-from-1833949289/amp
人哋起碼都有正視唔同樣,亦有解釋望起嚟唔一樣,唔代表Interstellar錯,而唔係有理冇理夾硬話一樣
條友應該係白痴仔+弱智
首先,而家先睇已經弱智
第二,睇過都唔知,更弱智
第三,當年我戲院睇,個結局唔係話有幾神,但非常圓滿,可能佢單指四維空間個part,佢理解唔到導演用畫面去描述根本唔知係乜既野係幾咁勁。
而人類地球危機個part做得非常好,兩個星球同步發展,劇本超好
我睇imax,後面銜接個到幾撚正
但我好想係戲院睇gravity
其實Nolan最大問題係個directing、story telling技巧都唔係特別出色(其實唔係差,應該話只係無乜特別可言),但又唔知點解總係有班人吹到佢上神檯,攪到對佢評價好兩極。

佢係個唔錯嘅導演,但離大師仲係好遠。
你就真係用緊主觀同感覺黎講呢返話喇
當年唔係講緊個蟲洞係同如果太空真係有蟲洞既話大概都係差唔多咁咩
gravity imax又係好正,特別D碎片勁快咁圍住城球轉 ,同埋女主飛左去全黑既太空
呢套係唯一一套好想去戲院睇既戲,個陣係手機睇已經好撚正。慢慢遠離地球望去無盡既未知宇宙,無聲就係最好既配樂,感受到女主個種無助,恐懼同孤獨,導演好撚勁。不過套野個結局爛爛地..
屌老母我好撚記得套戲係情人節左近上
我自己一條友睇 左右兩邊都係情侶
心諗呢套應該唔驚啦
點知呢幕一出我喊到仆街
隔離條女仲遞紙巾俾我
好撚尷
Nolan 係玩時間軸
呢啲手法佢唔係第一個玩,其實唔少前人都玩過,亦比Nolan更出神入化(e.g. Last Year At Marienbad)。當然以前啲電影,無而家咁多budget,CG無咁發達(甚至直頭係無),好多時係純粹依賴電影語言(剪接、場面調度、聲音、cinematography、acting)去令成套戲變得更富豐同有層次,唔少都變左劃時代作品。

除左好多人講佢受日本動畫影響,其實Nolan自己都有提過其他影響佢嘅電影作品同導演,好似French New Wave、左岸派,小弟有幸睇過唔少,所以可以感受到高下之分。

講咁多唔係刻意要拎Nolan同其他人比較,只係純粹觀影體驗,Nolan作品唔算好impress到我。
喺戲院睇,唔知係喇叭開得大,定係部戲音響製作刺耳
Matthew McConaughey把聲已經唔好聽,成個大聲公咁 破壞晒氣氛
佢同個女的互動好似蘿莉同鹹濕老坑咁令我唔舒服,總之就係唔老like
部戲已經過咗7,8年,以上純屬個人記憶同感覺,不喜勿插
屌你老母戇鳩仔
仲諗緊買唔買
其實 Inception interstellar Tenet
成日死埋同一樣就係文戲處理唔好
Inception 點解 Cillian Murphy 同老豆個位仲搶過主線里安納度同老婆條線
Interstellar 所謂嘅父女情深攞咁多時間build up 效果都唔好
Tenet 男女主角感情寫到不明所以

其他咩夢境五維空間時間逆轉
老老豆豆 障眼法來
其實佢好勁,冇乜邊啲人可以有新諗法然後繼續推算落去
佢勁撚慘
唔知佢地仲會唔會返黎
等左廿鳩幾年困左係太空度
好似major Tom咁
盲反都反唔到喎依套
好老實講,條橋一定唔係新ga la, Gunbuster都已經用過。但演繹成咁又難啲話overrated
呢套戲人類歷史上 用而家人類有限既宇宙 同 相對論描述得最好既一套戲

成套戲都係由現今世界上對 引力同天體物理學領域既廣義相對論最高成就既諾貝爾物理學獎得主 Kip Stephen做製片人同顧問

如果咁都叫偽科學 咁咩先叫做科學
係未入黑洞之前,除左太空位爆炸自轉 要同主角隻船接合果個位唔太科學之外,其他都係基於現今人類對太空有限了解去做

其實入到黑洞佢咁樣呈現,唔係真係人可以咁樣PSYCHICALLY 係5維時空
Kip Stephen係想講引力係唯一一重力有機會可以超越時空同維道

而人既意識同愛既精神力量係可以透過引力超越時空,但基於拍戲要做比觀眾睇,所以先會有個人係黑洞入面咁樣呈現
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞