星際啟示錄 :最被 overrated 的電影:又長、又沉、又悶,兒戲垃圾

721 回覆
62 Like 1935 Dislike
其實interstellar只係一套科普電影就算我好鍾意interstellar都好,呢套電影既價值都只係用好商業化既方式喺一時之間勾起普羅大眾對天文學既興趣

唔係話好既電影唔可以有功能性,而係由功能性出發既電影好少會成為經典。甚至我可以話九成觀眾除左記得嗰埋天文學奇觀同相對論慨念之外,對故事本身既情節已經非常模糊

咁當然,你問我我都唔會記得2001 太空漫遊既情節,只有一開始猿人同臨尾喺病房直到星之子誕生既神級配樂剪接會永存心底,但相對起太空漫畫既原創,interstellar其實都只係nasa圖片既高清cg版,我會話呢個「創意」拎去拍套真正既紀錄片好過拍電影其實
見得到已經係奇蹟

話神作既人不妨諗下同講下點解係神作,神係邊度,如其他作品有咩分別以致佢係神作
唔好淨係講唔同意就係弱智就係唔識睇唔識物理呢D咁on9既回應啦
唔係神作咪唔係神作
But so what? 點解要咁執著
又無一個神作認證組織, 又無一個神作定義, 有乜好講。
咩都實會係有人鍾意有人唔鍾意有人無意見。
每次睇都要屌matt damon
佢個女既後代個個做到佢阿姨舅父既老豆
要放低D野先可以前進
男主角對個女雖然有遺憾
但叫做左正確既選擇
個身份除左做爸爸仲可以有其他角色
我覺得呢D位先係我記住套戲既原因
因為一有人 Criticise 套戲
有班人就會出來咬話無品味/無科學知識

然後同佢哋解釋劇本有咩問題?唔好意思 睇唔出 唔知道 唔覺得
最後仲咬返你一句
「點解要咁執著係咪神作啫
真係終極cls被害妄想
係人都睇到你追住瘋狂咬
咁套戲對於完全無呢方面知識既會係個intro仔
但你就追住瘋狂咬
一有邊個讚就咬咬咬 尤其話神作嗰啲人
老實講係你自己批評得黎顯得自己好有品味高高在上

真係想認真討論 同撩交嘈笑9人feel 你當人睇唔到咩
其實都幾好笑 講戲講到好似殺佢全家咁要不停狙 你現實發生咩事?
呀屌係喎 波台既
哂時間
毒撚表示Titanic 好悶,jack變雪條WFC
你真係覺得咁晒時間就咪浪費網絡資源覆呢句啦

講唔過人就攻擊個身份想否定人哋個論點

況且波台開過po就係波台
你擘大你隻閪眼睇下邊個咬人先啦

咬完人俾人追著打

仲要話點解你要被害妄想追人咬
講多D Inception點樣垃圾法
呢套最慘係個黑人喺太空船度等佢地等咗十幾年 blm
點解有班人針住套野咩科學理論make唔make sense咁
make sense就係好戲 唔make sense就唔係好戲
一套戲咁多因素 剩係講一樣唔好 所以成套都唔好
最唔明係點解netflix 2022仲係得hd 5.1
屌你atoms 4k 基鳩本啦下話
Do not go gentle into that good night
其實自從有呢啲fb討論區後
真係個個都當正自己係影評人
又唔知自己打啲字反映到你個人幾無知
照你既講法 除左人類身體唔會頂得順之外
係完全冇問題

而佢要present既科學
並唔係講緊人類身體頂得順呢種強引力
純粹係講左點解會有時間延長 後果係點
按你既講法 套戲既科學唔單止唔偽
仲好正確
唔係好明
你帶出嘅係你嘅共情能力低
唔關電影事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞