星際啟示錄 :最被 overrated 的電影:又長、又沉、又悶,兒戲垃圾

721 回覆
62 Like 1935 Dislike
咁講啦
套戲重心講父女情
科學係調味吊親情出黎
反而失望係老豆對個仔無描述咁滯
明明個仔都好掛住老豆
Nolan黎講 tenet 係最overrated
唔講以為睇完腦爛大師識相對論
呢套我都麻麻 但都唔係呢堆on9理由
神片可以比你講到咁
好唔鐘意親情線
有少少為咗鋪最後父女相隔N年見面而寫 理由唔夠充分
即刻睇返先
重力大 會令 時間行得慢
NASA好似證實左

準備紅館再睇
條友係個gp好出名
只要套戲有露點就讚 其他一律垃圾
睇過2次,個人覺俾8/10分

解釋現今科學界對宇宙認知,又帶出愛護環境嘅重要
套嘢感情真緻動人 絕對唔生硬唔係計算式感情 唔係靠演員實力蓋過劇本硬傷
節奏又分配得好 攞咗成個鐘喺地球鋪墊之後劇情
個 twist 又唔係天外救兵 又無 plot hole
收尾個出動 end 好似 tvb 咁 令人想知道之後故事發展

真係前無古人 咩 Kubrick 塔可夫斯基 屎忽堡 點比得上
亦都得 Nolan 可以自己超越自己
一個人係太空唔知幾多年 仲要差d無命
都叫有理由啦
證明唔到咪偽
我蠢,我睇唔明tenet
唔明點解 Interstellar 咁 underrated

我覺得根本上套嘢深得濟佢哋睇唔明 咁多科學哲學元素

仲要 Love is the one thing that we’re capable of perceiving that transcends dimensions of time and space 咁感人
Interstellar不是俾弱智睇的
因為個仔係垃圾
點睇2001太空漫遊
物理上大把野係要你證明佢唔啱架啦
the closer you get to a black hole, the longer it takes to explain interstellar to normies and as soon as you get close enough, everything morphes into cubeworld and you can talk to your daughter across space and time by manipulating a watch through the power of love. That's relativity 101. Also gravity and stuff.

BOOM ! You just got Einsteined!
覺唔覺得星際啟示錄仲偉大過現代啟示錄
係 今朝一開見到有 開心死 想重睇好耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞