星際啟示錄 :最被 overrated 的電影:又長、又沉、又悶,兒戲垃圾

721 回覆
62 Like 1935 Dislike
見到個post,又要睇多次
究竟上面條日文username友現實有幾自卑
睇下而家邊啲人開始搞人身攻擊
2001我先啦
你駁人就係 spin 人哋淨係識覆 2001

上面屌 plot 有問題 科學位唔嚴謹 吹得太勁

就完全睇唔到 之後就人身攻擊

承認自己鍾意嘅戲唔係真係咁好真係咁難咩
兒登仔眼中deep state就係真科學
睇唔明還睇唔明
天上有地下無還天上有地下無
兩件事黎

唔通所以好深既懸疑片就係天上有地下無
星際啟示錄我ok, 但天能真係唔覺得係講到咁神。

最鍾意始終係dark knight 3部曲
而家講緊有人話唔鍾意 interstellar
就一句你係咪睇唔明/冇品味/井底之蛙咁車埋來
咁即係呢套戲係一個不可動搖嘅地位 仲唔係天上有地下無??
真,劇情九流,完全入唔到戲,我當年睇imax 3d,睇到佢啲夾硬想營造感情戲嗰啲情節,心諗睇文藝片好過
果陣係特登入機場睇 IMAX
即係特技同埋科學位我真係冇意見
問題係套戲戲玉係文戲 但係文戲處理好差
只係真係個個演員都係影帝影后級 演員演出掩蓋劇本對白真係好唔自然嘅問題

個 Third Act 直情亂來
符合科學但係你劇情邏輯作為觀眾好出戲
簡單來講:天外救兵 出動 end 完
戇能鳩

然後呢啲回覆係無人應 淨係話你泥漿摔角
算啦
大部份呢D所謂偽文青就係咁,當一樣野被標籤左係有深度有品味就會話正同覺得自己好勁識欣賞,但對個樣野本身又不求甚解,唔會去真正了解有咩好有咩勁
你一唔同意就屌你唔識野,講到尾佢唔係介意你話錯部戲,佢只係覺得你話部戲有咩唔好就係批評緊佢部味,破壞緊建構俾自己既呢個識野有品味既身份

明明路蘭係百份百商業片導演,佢拍既百份百係商業片,本質同marvel個D唔係真係咁大分別,都係純娛樂,只係佢識玩題材,扭橋,但唔係拍到難明就係好戲架大佬,唔知幾時開始被人當左佢係藝術片導演咁
唔明點解要執著喺 科幻題材上唔夠另一套既科幻題材好
就好似毒撚搭錯線咁 講d一般人唔會care既野
偽文青唔緊要 鍾意唔同嘢都唔緊要
但係鍾意同客觀嘅好係兩樣野
佢哋下下就要捆綁埋一齊
即係例如我鍾意喜馬拉雅星 一蚊雞保鏢 但係唔可以話佢一定係好戲

同埋 Nolan 作為商業導演的確係有佢嘅 tricks 令到套戲好睇 突破咗一部分 blockbuster 嘅模式
但係影迷過份追捧 而佢嘅戲咁多年來嘅缺點冇改善過
然後追捧上升去到藝術哲學程度 老實講其實佢好多套個核心 issue 都係老套 運鏡手法又係套套差唔多
主要又係帶風呃錢啫
戲好睇因為唔係一般人想像力既劇情
大橋係男主角穿越時空救女 + 太空科幻 <---唔方好睇
你睇下frequency 又係大橋兩仔爺通話
Newton's third law. You've got to leave something behind.

等睇無人理/駁到你地,繼續笑你地唔鐘意又淨係識曲線成個小丑咁
套戲真係正到暈,我翻睇都超過十次,其中提到環境污染,溫室效應,黑洞,重力時間延遲,高維度空間,弦理論等等,還有不受時間空間阻礙的父女情(超感動)。中間難免有些創作元素,但絕對係一部劃時代鉅片。
睇左廿次以上但成日番睇
總之踩路蘭啲戲係死罪

講真dark knight係好睇,但如果唔係heath死咗,唔會上到神檯咁誇
Bale版Batman直情係掛名咁濟
未見過Batman會咁優柔寡斷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞