星際啟示錄 :最被 overrated 的電影:又長、又沉、又悶,兒戲垃圾

721 回覆
62 Like 1935 Dislike
屌你
👍👍👍👍👍
S.T.A.Y
套戲又無詳細解釋到嘅
所以有啲science 底睇會比較好
路蘭嘅戲係藝術嚟 佢唔會遷就觀眾
講話唔啱睇咪算
咩嘢最被overrated on9
咁你睇Michael Bay算啦
要爆炸有爆炸
要女有女
一啲深度都冇添好易明
咁又未必,如果你有私人影院 oled tv 未必差得過戲院
假膠?
套戲令我覺得係太空好絕望
時間呢個觀念係太空係好虛無

記得有幕主角同d隊員去左個星球
返到去太空船係太空船個隊友已經老左好多年
但相對主角佢地只係個一陣間
無腦嘅人咪唔明佢up 乜
覺得唔好睇
咁好睇嘅戲 你都可以話唔好睇

你睇翻avengers 呢啲算啦咁
當年特登入機場imax睇
Marvel啲濕鳩片咪啱呢啲傻仔睇
反正無人知真正後果係點,無得輸架喎

Goodbye Tars
Trip着睇一次再講
真,識親d港女都話呢d戲悶
要睇marvel shit
其實有著名意粉人思考實驗
假設個人入黑洞冇穿冇爛
入去黑洞前都會因為潮汐力個人會無限拉長
因為係入視界前重力會加速個人至接近光速
而光速運動相對外界時間 我地睇入面就只會見會有條友停左
而條友就會因為光速運動停左觀察唔倒外面 停係入視界前果一刻
結果就係做左意粉人

呢個係霍金時間簡史入面講既

之所以話套戲套sci-fi皮就係因為導演只係睇用黑洞扭曲時間黎扭橋
真係去揾宜居行星點解會揾黑洞為中心星系 唔係揾有太陽做中心恆星系
仲要揾倒三個
導演拍得係幾好 你話神作我冇異議
但係你話真係科幻神作 我就會俾一打膠所有人
睇番本書都唔太明,所以隔一排就拎出黎睇,再諗再睇,loop

呢啲傻閪返去睇流浪地球啦
好後悔
唔知會唔會cut,viu 又累全家
咁講,雖則係作
但用維度作同用超人作又唔同
邏輯上唔同維度之間既接觸其實係可以想像到
有本書叫Flatland, 中譯好似叫平面國
就係講唔同維度既想象生物如何互相觀察
幾有趣,可以睇下

同埋,宇宙存在更高維度其實唔係咩新theory
反而好多現象係用現有維度解釋唔到
所以先有弦理論,佢仲直頭話有廿幾個維度Tim
當然弦理論暫時都仲係未prove到
但另一邊廂,我地其實都未有一條絕對正確既科學理論,所以又唔使話未prove到就係偽科學咁死既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞