星際啟示錄 :最被 overrated 的電影:又長、又沉、又悶,兒戲垃圾

721 回覆
62 Like 1935 Dislike
特效音響配樂唔錯
同Solaris/2001比就仲有段距離
喺連登講nolan壞話實俾人屌
總係有d人覺得自己係眾人皆醉我獨醒
睇到li個位即刻同cooper一齊爆喊
合理假設左係邊?
過左事件視界後部機同個AI仲抵受到潮汐力?更加唔好講個人
跳入黑洞就拎到奇點算數據?即係我係太氣層跳入地球就可以知道地核係點?
就算俾你拎到,係事件視界內點樣傳返出黎?
所有野求其話未來人超越維度就當解釋左
要幾有勇氣/愚蠢先會將個「已」字當「己」字打。
有個引力係嚟自黑洞
個星球係圍住個黑洞轉
星球本身都有自己嘅引力
大浪係係兩種力量拉扯之下形成

舊年有套戲叫月球隕落
有part都好似
係地球同月球力量之拉扯之中 人都會無重力

所以個情況係要睇星球同黑洞嘅距離
等同月球對地球嘅海浪都有影響
唔知你明唔明
套電影除咗入咗黑洞之後嘅劇情

一個情節都要問過憑重力波攞諾貝爾物理學獎嘅Kip Thorne睇吓可唔可以行自己都寫咗本書解釋套戲入邊嘅原理

黑洞個樣都問過晒意見, 電腦計出嚟

算係好撚科學㗎喇
Interstellar最多算係唔錯嘅作品 根本講唔上經典
如果無仔女既 有機會connect唔到套戲
講緊乜野哲學呢?你眼中咩叫哲學?
又講緊乜愛?個老豆去拯救地球然後好彩返到黎見個女就叫父愛?大把戲都有父愛咁呢套講既愛又有咩咁特別?特別在佢個句愛超越時空?
呢個幾好笑
點會無驗證,已經日日用緊

一般人用緊嘅GPS都要利用相對論去計攞得啱個座標
2001 簡直係盲反撚嘅無敵反駁技法
潮汐力
Tide 都未必個個識

不過做人保持好奇心好重要
不嬲都多物理撚彈套戲
佢哋勁介意啲咩理論呢度唔啱嗰度有flaw

全套戲最正係

女主:it's impossible
男主:it's necessary
即係肥婆身邊嘅人會較年輕
我都奇怪點解會講NETFLIX呢套戲
啱啱一打開第一行又真係show咗出嚟
Interstellar 連 nolan 最好嗰幾套都稱唔上

而本身 Nolan 的確係成功嘅商業導演 官感享受加劇本多數都俾到觀眾新鮮感

但係真係好多戲輿論中係 Overrated

即係例如你同我講 TDK 系列係美國影史 top 100?唔好玩啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞