星際啟示錄 :最被 overrated 的電影:又長、又沉、又悶,兒戲垃圾

721 回覆
62 Like 1935 Dislike
利申:我唔同意

終於睇曬,一見到個結局才醒起原來以前睇過架,
應該係多年前在電視睇過,結局神神化化又荒謬。
演繹方式懶係抽象的感覺,所以有催眠效應。
當時未有soundbar、未有訂閲 Netflix ,在電視上看了下半部分。

至於在Netflix上,我睇了超過十次,第一次:看了25分鐘,第二次看了半小時,
總之就是每次看都被悶到抽筋而要放棄,不過昨晚我終於一口氣看完。

呢套戲我相信係最被 overrated 的電影:又長、又沉、又悶,
片長接近3小時,其中半小時係手握Joystick 在玩game(應該係玩緊合體或飛行);
另外半小時就係坐在駕駛艙,好似便秘或生仔甘七情六欲,背景就是不停閃光;
跟住一小時就係口水戲,講一大堆科學物理,唔知是真是假反正聽不明白個d。
還要迫人聽成兩小時教堂電子琴聲。如果你有宗教背景可能會有共鳴但我無。

呢套戲有兩樣野夠厲害,唔知電影公司請了咩PR大神去推廣?鋪天蓋地處處滿分評價,
好多評價口吻一致,“wow,that's incredible” 公式化開場,我真係佩服。
對我來講是催眠神片,日後我睡不着會播呢套野幫助入眠(開 Night mode 保持音量一致)。

基於本身喜歡太空科幻片,呢套被高估的世紀大長片,部分特技場面唔錯,其中就係大波浪個一場,
至於結局走入咩5維空間,穿越時空,呢度真係兒戲垃圾,總體我評分 ok,6/10。
(完)
係咪interstellar

在電視睇
po主應該小學未畢業,理解唔到基本物理定律
條友個名簡體字,唔洗理
係都天能啦,垃撚圾
我都覺得唔好睇
太悶
又冇女又有爆炸又懶高深
唔識欣賞
難分真與假,就算D人覺得未上太空前悶,但一上太空已經冇悶場
真,我睇開marvel 覺得avenger仲好睇
呢套超好睇, 音效又正, 前前後後睇咗有5,6次, 之前買咗7.1 speaker又睇多次, 樓主on9唔識野
入過Imax睇先知咩叫特別
戲院同全黑既宇宙融合為一
只有一部太空船為左全人類命運而拼死對接
個一刻真係無法係電視或手機展示到
佢講左「跟住一小時就係口水戲,講一大堆科學物理,唔知是真是假反正聽不明白個d。」
佢都係返去玩joysticks 啦
同有啲人鐘意睇做完愛 回家 一樣
易入口唔洗用腦
周國賢咪唱哂成個劇本囉
其實係偽科學黎
Christopher Nolan唔係抄今敏就抄叮噹
又Hollywood又多budget咪上神枱囉
理得你明唔明悶唔悶
後尾入左黑洞緊係靠老作嫁喇
Cooper救左人類錯過個女既一生
呢套點都講唔上悶啦
偽唔偽冇得講,因為都證明唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞