星際啟示錄 :最被 overrated 的電影:又長、又沉、又悶,兒戲垃圾

721 回覆
62 Like 1935 Dislike
屌啦, 我文科睇佢一樣震撼到起晒雞皮
單純由於引力嘅time dilation,只要有引力就會出現,但要顯著的話,就要係強引力。即係身處地球引力場之下,我哋嘅時間都有變慢,但慢到幾乎察覺唔到

另一方面,time dilation唔一定係由於引力,就咁加減速,包括圓周運動,就已經會發生。喺軌道上運行嘅GPS衛星,因圓周運動及引力,會有time dilation,雖然係好輕微嘅time dilation,但喺GPS當中,忽略呢啲time dilation會引致位置計算有好大誤差,所以要計埋
但Gravity D 物理好似比科學家同太空人笑
好好睇喎 可以將「愛係宇宙中最強大嘅力量」咁抽象既野拍到出嚟又無悶場
咁佢係gargantua 附近同Miller plan 發生既時情已經係relative 對地球既速度快
係gargantua 既引力圈既環境

想激發下思考
我睇左 4 次都覺得好好睇
搵左 Kip Thorne 做科學顧問 , 邊個笑佢 ?
岩岩睇第3次都喊緊
最撚慘係個加架

等咗好似 19幾年
轉過頭就拎便當
力架
仆街
今日都搵d咁既野搞,再睇多次又哭撚左
話說我睇唔明未來人創造五維空間
最撚深刻係去左個重力大過地球好多既星期
成班友俾個8婆攪到留左係上面好似一粒鐘左右(?)
上返太空船原來已經過地球時間幾十年cls
攪到我思考左好多年到底時間係乜野

利申 唔知有無記錯第二套
原來講緊另一套 , 我係想講 Interstellar 搵左 Kip Thorne 做科學顧問 , 搭錯左線

Gravity 好似係支那劇本 , 垃圾到暈
套戲嗰幅黑洞圖,當時都引起一陣熱潮
但我識有個研究黑洞、中子星等嘅物理學教授
見到幅圖就話錯,我哋做嗰幅唔係咁樣

當然,學術界對一件事各有唔同睇法
經常都會發生
黑洞呢啲直接睇唔到嘅嘢,點樣畫一幅黑洞圖
就決定於你畫黑洞嘅乜嘢
我想講嘅係,即使係教授級,都可以有另一批教授級去唱反調

再講,顧問啫,顧問提供意見,導演最後接納邊啲,唔接納邊啲,顧問都控制唔到,唔通你話五度空間乜乜物物,又係教授 backup咩
真呀 ,完全唔覺得睇三個鐘
係咪你睇唔明啊?
我認同
時間逆行狀態下死左,條屍會唔會去到宇宙大爆發之前
Docking !
依個係全劇最唔科學果part就唔好深究
小弟見識淺薄..
話呢套戲垃圾嘅可唔可以比你哋心目中覺得勁嘅戲出嚟,等我擴闊一下眼界
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞