Nikon 討論/貼圖區(20)Z30、445輕便長距定焦推出

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
日本nikon10月加價,未執平貨既好早啲買
求下出Z6iii 我想送錢俾nikon牙
頂我仲想等到10月佢跌多少少入手
Sony下個月出86MP A7RV
Nikon部67MP嘅Z8仲無聲無氣如果真係下年先出麻煩都學sony出部86MP
真心想知要咁高像素做咩
未儲夠錢
想問下咁多位師兄,FTZ第一代係未AF-C會好唔穩定?
尋日Z5+FTZ I + 騰龍鏡 個對焦勁唔穩定閒置咩都冇按個陣個轉接環有聲,好似係咁想扣住支騰龍鏡咁
邊支龍仔 有啲之前有firmware update過配合返z個對焦系列
Di 28-300
https://www.tamron.com.hk/compatible/
呢支好似唔compatible
想問吓有港行Z9嘅各位等咗幾耐先拎到機?
等咗 2 個月有多。21 年 10 月尾街舗落 order,今年 1 月 22 號拎貨。
想問吓D850同Z9比,
喺畫質同對焦上會唔會有好明顯嘅分別?
對焦系統上好唔同 Z9對焦強項係大範圍tracking同eye af嗰類
簡單講就係交俾部機追焦 自己可以專心返落構圖上

畫質冇正式比較過 但係應該唔會大分別到一眼望落去就知一張相係d850定z9影
不過色彩上z機應該冇以前單反咁青青黃黃 取向上偏返白啲啲
Thanks
想問多少少關於後製方面,
因為D850嘅後製空間都幾強
想問吓Z9係唔係同佢一樣,甚至會更好?
旅行用,買z6ii 2470 4 kit好定加少少用sigma 24-70 2.8好。差價差唔多可以加枝50 1.8s,習慣backpacking唔想帶咁多野,所以想直接換大dd光圈既tele就算
想問呢2枝對比畫質有提升定反而因爲轉mount差咗
冇用過d850答唔到你
不過我自己覺得z9啲raw都幾好推
轉mount唔會令畫質差咗 畫質個分別在於z2470/4個設計可以用盡個大mount口同短法蘭距
Z6ii or z7應該點樣揀?純影相嘅話
等唔到z6iii想買部相機去旅行影相
z62 sure
https://youtu.be/nb8_WLUO66E
好似今日正式出

副廠鏡我就唔特別放post頭
等佢將來出多啲有特色嘅正式授權副廠先睇下補返資料
成段片根本想講用緊20-40拍
想買支Z 35.8
見水貨平成$2000
有冇咩要注意同建唔建議買水
睇有冇塵/花
二手扮水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞