Nikon 討論/貼圖區(20)Z30、445輕便長距定焦推出

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
唔係全部都係咁咩就算Nikon研發到61mp但Sony唔肯幫佢整都無計
唔係架 z6 z7嗰啲我記得係直接買sony嗰塊再tune
Z6係買A7iii嗰塊
Z7係拎D850嗰塊嚟改
stacked cmos勁在速度同數據讀取方面

姐係拍片可以做到4K 8K 60p
對焦可以好快 連拍可以好多格
如果淨係影靜態野 D850嗰粒暫時都仲係咁好
近幾年full frame機影相畫質都冇乜大進步
S鏡大部分都好重 足料
想買支F鏡用Z機影演唱會
坐紅館第十行200mm會唔會好勉強

或者幾多先夠
我覺得35.8好輕
已經係我最輕嘅鏡

裝喺Z機可以單手輕鬆使用
370g唔算輕又唔算重
唔怪得DXO上面D850 100分
遲佢4年嘅Z9都無100分
但意外Z72都係100
睇過D850同Z72比較 Z72真係好過D850
其實講真 近幾年cmos畫質上係冇咩突破
你見一路出嘅新機都係機能同操作上提升為主
但係畫質嚟講應該到咗技術樽頸
stacked sensor亦會令畫質降一啲
但係依家就係堆速度先
的確 Z9最犀利係內錄8K60 ProRes NRAW齊撚曬
影相又有30fps
唔止cover咗影相嘅人 亦都有拍片嘅
但方塊機唔係個個鍾意
如果佢出部呢個拍攝規格 高像素 唔洗高連拍 我一定埋單
的確 但佢唔係方塊機嘅話 亦都無辦法塞咁大粒電去應付呢啲規格
唔知dxomark係用咩嚟開張raw
因為宜家z9用嘅ticoraw 得nx studio係fully support
C1只係解得靚無損 HE*同HE好似未support
Lightroom開到哂啲raw format但係解出嚟全部有啲extra grain
我對nikon嘅battery management有信心更何況依家出d機一定有得用尿袋
上次睇C嘅R5C唔記得拍咩最高規格有d功能要停 因為粒電要全部用來谷規格同風扇
唔係哌 部機出左成8個月啦喎
本身用緊Z6ii + 24-200 & 85 1.8想轉做 z50+ 雙鏡會唔會好不智 而家太少影相 部機+鏡又重(當然畫質堅係靚),用gr3多
畫質會唔會一時接受唔到
即係換機唔換鏡?
唔知係我要求太高定係點
z6ii 影得慢少少嘅話400幾張已經收皮

不過的確有尿袋就冇乜影響 係叉電有啲慢
我收返對nikon電池管理有信心呢句
醒唔起無反食電好多 官網都係話400張左右
但睇links有次拎部Z9上山係暴風雪吹左成晚粒電都無打柴 方塊機粒電同普通機嘅表現應該差好遠
係呀 所以先覺得 Z9規格但Z5/6/7電池 應該會唔夠用

其實如果影密啲 係做到好誇張
因為個raw轉咗壓縮方法 應該要等ticoRaw嗰邊放api出嚟俾啲廠改野先得
宜家暫時要解得最好要用nx studio/capture one 不過習慣咗LR個workflow好難轉 我都係用denoise ai搞算
換鏡
普通日光環境下 唔係side to side其實唔會話一眼睇得出
當然支鏡會有影響 contrast會明顯冇s line咁出 放大聞相會冇咁sharp
但係既然你嫌重都值得換嘅 起碼多啲機會拎出去玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞