Nikon 討論/貼圖區(20)Z30、445輕便長距定焦推出

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
想問吓Nikon無反用機頂燈/閃燈洗唔洗額外較Settings? 定係同單反一樣即插即用?
唔太明咩叫額外較setting
機頂閃嗰啲唔係不嬲要set返閃燈模式 快門同步嗰類野架咩
利申唔識
我係想問撳制閃嗰吓,
係唔係將機頂燈/引閃插上去就已經可以用
定係要喺設定入面較吓先得
因為唔太熟識無反嘅操作
其實有咩劣勢 FTZ
引閃應該一樣掛
同單反一樣
日本?
Nikon幾時出啲rangefinder款相機
快手啲出一款定焦比apsc,等效35/50就夠
性能上冇咩問題
Z機不但完全兼容F mount鏡 舊時某啲喺單反會走焦嘅鏡頭 喺無反用都改善左呢個問題

不過 主要係F mount鏡同Z機造型唔夾 你可以Google search 鏡頭名+Z6 睇下圖
加埋F同Z分別係數碼相機入邊最長同最短嘅法蘭距 造就呢個adapter好長
有時會諗 咁樣轉接不如會冇左無反輕便性
應該都係樣同輕便性嘅問題
個MOUNT 太大, 就算用S系個樣出都會好古怪.
睇來巴打你講得啱 出左一集iceland 其餘兩集要延遲
嗰兩集一定有新機介紹 但唔代表係Z8/Z63 甚至乎唔一定係Nikon
依家連canon都要課水佢拍新機 不過佢拍d片真係好好睇 最癲係單兵作戰
How2fly之前推測龍仔20-40真係出左
所以Z8係有可能
但佢話Z8係45mp如果係真我就唔會買住
Sony塊61mp仲未買到?
但Leica 都買左
How2fly 話10月前出z8,但z6iii 今年唔會有
想要部機隨身帶,Z30其實都還可以,不過冇EVF,APSC又冇定焦
我覺得Zf可能快啲,但都唔係呢兩年會發生事
用住28/2.8同40/2先
枝35.8 S原來咁q重
所以依家仲保留用緊Nikon D5
45mp嗰塊仲正啦
有D850了雖然唔知係咪同一塊
佢話係z9塊45mp stacked喎 邊係sony研發嗰塊
搞錯 但都係45MP 升級意義不大 本來D850嗰塊都好出色
但Z9嗰塊唔係Sony做?
Nikon研發 sony代工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞