Nikon 討論/貼圖區(20)Z30、445輕便長距定焦推出

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
真係唔洗怕後悔住 我玩左8年相機 想買支長焦嘅念頭唔多過5次
除非你想用來影淺景深人像 但其實50端都做到唔錯嘅效果 雖然得6.3光圈
係啊 完全新手 乜都唔識
打算買翻嚟先慢慢摸索 慢慢慢學
過多個兩星期就出發啦 我部iphone唔係最top個款先打算買相機

多謝ching打咁大段嘢覆我
btw唔知係咪Nikon個官網出錯
我之前見z30 body+16-50鏡先係$6190
依家改咗要$7580
兩個星期都夠摸熟嘅 上YouTube睇定人地3角基本理論 再有機係手玩好快上手

基本上我都係光圈優先mode影到8成場景

但有陣時去到極端場地都係要自己轉參數 eg影教堂 配合鏡身防震 調低安全快門 盡可能用低iso影到張清晰嘅
咁出到有太陽嘅戶外又可以用返光圈優先mode

做多兩日功課就買機啦
你睇錯啫 defever都係呢個價
大行老字號
Sofar 買過幾支龍同Nikon鏡+Gr都無問題
https://youtu.be/CcoKyW9B-AY
我見youtube都有人講啊
6190係淨body 無鏡頭
自膠 無野
咁佢要改價都無計
Nikon HK 個網寫錯價錢啦應該

美國個邊z30 16-50 kit 都標緊$850 US
香港點會賣$6180
講返又講,z鏡係咪無出過28-300mm嘅zoom鏡?
Z50可以USB充電吧

係冇得USB供電 姐一路充一路用
如果覺得覺得用原廠叉電麻煩可以買呢隻雙叉機 細細舊又用USB 可以用返電話火牛/尿袋叉 星際百零蚊有一個
科大(廣州)
發現自己人
得24-200
呢支都係好鏡,不過呢個焦距之下光圈略嫌細咗啲
唔可以充電啊
比多個官網嘅reference你

https://www.coolpix.com.tw/article/Z50/255
https://onlinemanual.nikonimglib.com/z50/zh-tw/03_first_steps_02.html

我用緊,插住條USB線落火牛零反應
有幾種可能

1 你電池有問題

2 你火牛輸出唔啱

3 你部機係翻版
老翻z50
用原廠牛得喇
新手係唔係z6最抵玩
上年幫fd二手Z6幾抵
當時Z5唔多二手
可以睇睇Z5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞