Nikon 討論/貼圖區(20)Z30、445輕便長距定焦推出

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
肯派多d z9 未
水貨就多
新showroom
幾時z7iii?
如果14k以下預算買新機身連鏡,平時影靜態野 風景 人,唔拍片,見到z5 or z6連24-70 4價錢ok,各位師兄推薦邊部 定應該等等
Z6要買xqd/cfb 同埋新機難搵
宜家完全冇3代機消息 等都唔知等到幾時

Z5可能會適合你多啲
再唔係睇下z6ii? 呢排見肥花做緊promotion 唔知咩價錢
如果本身用緊90D 3千幾萬像素 換Z6ii 2千幾萬像素
個感覺會唔會爭好多
主要影風景同人
影景z7ii好啲,始終比Z6ii多一倍像素,有多啲空間crop,同埋有ISO 64
另一樣野係z7ii冇低通濾鏡 z6ii有
不過最後都係睇自己budget
就咁睇Z6ii係full frame + DR闊唔少 + 可以用Z鏡
影人影景點都會有提升
至於會唔會爭好多就唔清楚 冇用過Canon機 我冇對比過
你可以試下當Z6ii係Canon R6咁睇
明白 唔該師兄
筆直唔夠上Z7ii
有諗過A7iv 但Z鏡真係好吸引
Update密到 AF improvement
Z70-200mm f/4 幾時出呀
我覺得無啦啦pop支70180暗龍嘅機率仲大過出70200/4
又暗龍,賣貴啲
我見roadmap都冇,同埋Z mount都差唔多4年,70-200 f/4要出應該就一早出咗

新手入坑,計劃緊要買啲咩,主要都係影下風景同街拍,諗到頭都大
長焦嚟講宜家24-200水貨二手都抵玩 支鏡質素唔差架
我有諗過枝24-200,睇咗review同相都覺得幾正,都抵玩
但我心水Z24-70 F4S,如果兩枝都買,枝24-200我就主要用70-200

我諗住 Z6II + Z24-70 F4S + Z85mm F1.8S

Megadap之前咪有人post會隊死body接點
好掙扎

買megadap不如買天工,睇個造功天工都好d,好似同一個老闆
不過除左LM之外我都係推返用原廠/副廠,轉接就不了
副廠等緊
睇返你上面,如果2470 f4同24-200一齊買就疊得太勁
我個人就會24-200 + 85 1.8,夠哂玩
個轉接都兩千銀,為左一兩支鏡買我又覺得唔係好值
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞