Nikon 討論/貼圖區(20)Z30、445輕便長距定焦推出

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
我17
對於Nikon嚟講 市場上缺一部A7iv嘅競爭對手
而Z7ii相對對手R4係互有輸贏
我個人認為Z7ii喺風景攝影同靜物攝影兩個高像素機用武之地係領先R4
所以Sony A7R5一日未出 Z7iii都唔急住出
今次單獨出Z6iii係合理嘅

價錢方面應該都係跟Sony A7iv嘅官方定價
因為Nikon呢兩年出新野都會參考下Sony嘅定價
除非Z6iii比到N raw或者6K等等嘅功能
仲要睇個4K有冇 crop 對焦會唔會下放Z9嗰隻等等
新手想問 Z30 Zfc 邊部好
影下小朋友 唔會長期拍片
本來我都諗住係咁買
結果發現Z6好似抵屌啲
但問過曬 全港斷貨咁滯

最後出咗部Z6ii 24-70
月頭已出Z6ii
a74用過 但唔知點解硬係唔中意
同埋驚sony啲QC
呢兩部機主要分別係佢地外形
功能上分別唔大
頭先箱鏡終於黎咗 呢枝鏡係咪算萬用
你用緊咩機?

萬用定義人人唔同
不過諗佢萬唔萬用前
你諗下呢支托足一日你攰唔攰先
d750黎 佢話俾我練手
同埋我主要係想影下人
70200已經係人像鏡焦段
想景深再深d就85 f1.4 或者 135 f1.8
想問下Nikon Z長焦邊度有得租
問下cs? 以前係有得租鏡 唔知宜家仲有冇
暫時無,打過去問過,最快要9月
首先 我係回答巴打嘅問題
「點解Z6iii今次唔同Z7iii一齊出」
唔似A7iv領先Z6ii一代cmos , A7iv嘅性價比好高
A7R4同Z7ii比係各有輸贏
所以Z7iii唔洗咁快出 至少要等Sony出左A7R5先
以上你明?

跟住再同你講解下點解Z7ii喺風景攝影同埋靜物攝影呢兩方面較為有優勢

風景方面Nikon好用應該係常識吧?
Z7ii有ISO64 A7R4個ISO最低只能去到100
Z7ii個dynamic range係略微高過A7R4
鏡頭方面只有先有Nikon 可以裝到100mm square filter嘅14-24mm f2.8
Sony嘅12-24GM係前組鏡片係球面 只能夠使用150mm嘅filter set 成個system重左 不利於長途跋涉影風景

至於靜物, Nikon Z105係支好鏡, 我有個fd係影開微距, 佢比較過Sony Nikon Canon嘅微距鏡, 佢有講過Nikon呢支最好, 唔好意思 我冇玩開微距 唔記得左個原因.
不過Sony仲用緊支90mm micro, 呢支鏡已經係2015年出
Nikon支鏡係上年先出 有優勢都好合理
Z7ii 4600萬像素 唔係高像素?
算吧 不如你買部相機用下下
理解下咩係dynamic range先
其實影風景6400同4600,4600同3200,3200同2400真係會一眼睇到分別咩
原來r4係6100
我對比過Z6同Z7
喺4K mon睇分別都幾明顯
細節會多好多
用電話睇就幾難睇出分別
會覺得Z7嗰張sharp小小
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞