Nikon 討論/貼圖區(20)Z30、445輕便長距定焦推出

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
z9 水貨有冇伏?行貨同水貨差成皮嘢
你計返維修費
出事個價值唔值
如果差成一皮咁多,我覺得水貨都ok
一般有事維份都係3、4千
而過往經驗,z9 flagship級 QC都好少出事
呢排一口氣買曬大三元
加埋本身有既 50.2 40/2 24.8 Z MOUNT鏡
暫時用得最多係14-24 F2.8
呢支鏡勝在真係夠輕 而且14-24呢個焦段好岩用黎紀錄生活
24MM可以影下人 14MM 可以用另一個視覺紀錄低平時睇唔到既畫面
而且600幾g 帶出街真係唔算一個負擔
成像亦非常出色 呢支鏡係z mount入面最滿意既鏡頭
唯一壞處係落唔到filter 112mm個hood連蓋實在太大個
平時用完返屋企都會好小心清潔返
反而最少用係50.2 重量實在令人難以想托出街 除非特登去某d地方影相
但去影相又8成時間用緊70-200 搞到呢支鏡對我黎講定位好雞肋
副廠定焦鏡有冇邊支推薦?
有咩用途?
齋風景,唔影人
Viltrox 24mm af f1.8 z
福仔Norton 35mm vm 加個m mount af/mf adapter
有無師兄有join Nikon 9月個trade in
佢送個張CFE 但跟佢trade 舊機價又好似唔抵
F鏡年代有大三元 去旅行影風景來講
用得最多係14-24, 然後70-200, 最後先係24-70
2470 真係用得最少
後來索性唔帶

24-70 暫時封緊塵
中間哥段(24-70) 其實唔係搵食/event用既話
定焦好玩好多
唔係以叫「公式」,只可以話係一條 rule of thumb,用來俾個指引,再之前其實多數人用 600 去除焦距添,後來相機像素高咗,要求高咗就變咗用 500 去除

近年好多人用 NPF rule 去計:
(35 x Aperture + 30 x Pixel Pitch) / (Focal Length) = Shutter Speed (in seconds)
基本上係計緊粒星曝幾耐就會去左隔離果粒 pixel 果度,個時間計出來通常少過 500 rule 好多

我見過另一條式係用埋個天球緯度去計,因為粒星的緯度越低,佢就橫移得越快
點解條式好似怪怪地 光圈收愈細愈長曝光時間?
咁f2收到f22咪計出嚟曝多10倍時間定係塞咩光圈落去有其他限制
感謝賜教
好似話係送Lexar 64?
我本身想trade 但d750 set 佢收得6500 咁我出面都唔只 咁樣好似叫我自己買左卡咁
星際收幾多
我未拎去問 我WhatsApp 佢 佢就咁話七千幾要我再比相
但z6我見行都係9200 就算買埋張卡 差成半支鏡 仲諗緊z6 定z6 ii
唔好諗住$7000,去到現場又借啲意壓到你$5000
咁就番官方6500😆😆呢個應該唔壓掛
唔會多 10 倍,因為中間果個係加號
原因好似係因為收細光圈的話,粒星會因為繞射而矇 d,反而拖咗尾都無咁覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞