Nikon 討論/貼圖區(20)Z30、445輕便長距定焦推出

1001 回覆
4 Like 3 Dislike

支24120zoom盡近攝真係唔錯,唔捨得還俾人
點睇支28-75 2.8 有啲想買
個人覺得nikon係最唔應該配副廠鏡嘅一間 好浪費nikon個口卑同機身
日馬水貨個價可以考慮下
不過睇你係咪真係咁需要2.8 zoom又唔夠budget上2470/2.8
唔係嘅用S line zoom好過
見佢平過24-70 咁多 有啲心動 仲要日水幾平
2875成像唔係咁出眾

你上唔到2470 2.8 會唔會考盧人28 2.8 + 85.8 或24-120
淨係有諗過再平啲玩下24-70 4 + 40 2
24-70仲靚過支暗龍 係冇2.8光圈咁解
如果本身有z50長短火淨係配多支定焦 50.8,一定夠你玩,支鏡超班

頭先喺Twitter偶然睇到呢篇

雖然官方未正式公布話會咁做,不過官方公布我諗都只不過係時間問題

不過有啲人淨係睇咗標題,跟住就會放大無數倍
又講到人哋間嘢執笠
喺嗰啲人眼中nikon就係原罪 笑下就算啦
有冇諗住買FF機

就算官方講真係停都唔覺得意外

因為個趨勢就係咁
50.8 問frd 借黎試過 , 有啲想試埋35.8 唔知邊支好啲
有錢嘅話我都想 真係深坑
建議你上FF先買FF鏡
要玩大光圈可以等下roadmap上邊嘅apsc定焦鏡
好似係24mm DX
兩枝都係好野

視乎你會唔會上ff,會唔會多影人
否則而家就揀35.8 ,到上ff都叫進可攻退可守
會冇左自動變形修正
影響視乎鏡頭
Sony最新出嗰啲高規格又細支嘅都唔係靠光學修正變形
Sony Gm 落返Z機入Lightroom 落唔落得返修正 自動搵返鏡profile
好似要手動揀返鏡頭profile
我諗主要影響係你影嗰時冇修正有機會影響到構圖
其餘開心使用
上網好似好少tc 1.4/2 既評測,想請問下個成像會唔會差太遠
1.4基本上篤落邊支z鏡都非常可用

2x嘅話就728 ok
1848就麻麻 光圈太細會影響對焦 同埋成像都有明顯下降

不過留意返落增距 特別2x 低光環境下成像質素會下降得多過原生鏡好多
我自己試過728+2x vs 1848 直頭係喺相機入面放大張相已經見到728+2x有啲化開咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞