Nikon 討論/貼圖區(20)Z30、445輕便長距定焦推出

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
我A74同Z7都係用slide lite,最鍾意用8:00個種斜揹,鏡頭向下唔會隊出黎周圍撞
https://youtu.be/ZOY03ICKvSI
入咗個etz21,想配支大炮

sigma 150-600定sony 2868好
咁一定係200-600G
但爭二千係咪真係值
差2000仲唔狗衝

原廠同副廠一般差成倍
我知,但「過萬」同「唔過萬」真係感覺爭啲 星期六出去望下先
自動對焦表演得唔得?
圖喺網上搵,可以去新世紀廣場第二期20樓嗰度買

新手買z5 + 2470f4 + 40mm f2 ok?

想影下相,片就唔拍

z6有唸過,但我有d想等佢z6ii 跌價,或者之後出部z6iii / z5ii
預幾錢筆直 我覺得62已經好正,13k算係咁
可以 不過如果budget允許
建議用50 1.8 會好過40 f2唔少
以前用過50mm,覺得佢焦段唔係咁方便

鐘意wide dd
預算控制到23k

未來想要支85mm f18 同wide鏡

想慳機身ge錢,買多支鏡
咁唔駛諗,62 kit set 搭支85.8 同40f/2
有冇考慮過35
有,但6000蚊未過到心理關口

應該2手收
我見你有2萬幾budget
唔係買左機就淨係夠錢買支40mm
所以都推薦用s line
啱啱上網見到有人話Nikon 8月24號會出Z6iii
雖然確定唔到真假 不過可以等下睇下點先
如果依家買左z6ii + 24-70mm f4

真係月尾出z6iii,我唔知會唔會喊出黎
但今次d rumours唔係好多 感覺未必有
以往外國又好大陸又好 就出機前一個月都keep住幾日流出少少
如果24號出 依家兩星期唔到基本上應該大致上流出左7,8成
但到依家無論Z63定Z8乜都無 連外國都話Z8可能搞錯 未必會出

不過又唔係趕住去旅行 唔差再等埋呢兩個星期先買機
唔急用就等下
係呀 確實confirm唔到月尾出Z6iii呢個消息係真

不過 早啲出Z6iii其實幾合理
最近巴打喺到問買唔買Z6ii好
雖然13000買Z6ii稱得上抵玩
但隔離有一部16000嘅A7iv 有新一代嘅cmos 明顯性價比更高 好難唔推薦大家去買A7iv
我見大家入嚟問 都係對Nikon有興趣 我都唔好意思潑冷水

我諗Nikon自己都一定知道市場現況係點
對於Nikon呢個無反市場後來者
係需要喺Sony手上爭奪一些市場份額
所以佢地都需要一部機嚟對抗A7iv (呢部機實在太好賣)
而呢部機越快面市越好

雖然如此 但都係推論 要等時間去驗證
而家想買Z5/Z6/Z7系列嘅 唔急用嘅都建議等到月尾先
老老實實,叫Nikon攪店晒啲Z9 order先。。。。仲出機,邊有咁多production line。。。啲Z9 order仲清緊
哈哈 我自己就係diehard nikon fans 我就唔會俾其他廠嘅機動搖到
但係其實係晶片短缺期間 Z9 d晶片都係唔夠先搞到仲未供到大貨 就算nikon依家推出Z63/Z8 係無晶片嘅情況下 d人要買機都未必會等 學你所講轉去買A7iv
等得都係一手nikon鏡嘅人

結論就係N就算出新機 無大貨嘅話都係抗衡唔到部A74
求下佢快啲出z6iii
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞