Nikon 討論/貼圖區(20)Z30、445輕便長距定焦推出

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
唔認同
apsc嚟講 功能都係Fuji>Sony
4舊咋喎
方便同c服呢個價值
剩鬥功能,讓你唔講對焦
SONY一個DR吊起FUJI黎打啦
Zfc真係淨係贏個樣
唔講其他牌子嘅話 要輕便又要操作同手感好一定係z50/30
搭支16-50或者40f2都好輕身 質素又唔差
Fuji 4代cmos係Sony生產嘅背照式
XH2S 5代cmos用埋堆疊式
6400嗰cmos仲用緊XT2年代嘅前照式
你肯定6400 DR勁啲?

fuji有film simulation先唔講
6400有4k60 有IBIS?

CNS做相機重心都放喺Full Frame到
APSC係求其敷衍下市場
Sony直接將最好嘅apsc cmos比富士用
換作full frame佢比?
A7S3嗰粒cmos佢肯拎出嚟賣未?
真係唔好以為Nikon用家就淨係識Nikon先得架
其實我預5-6k(price.com見到)
咩牌子就無所謂,見佢個樣幾靚仔
咁你都要儲多陣錢先
5-6k係剩body喎,冇鏡頭架喎
同埋pricehk堆鋪新手唔好去
5代貴成4倍唔講啦

富士4代個SENSOR唔好得過SONY嗰粒就好多人都知
SONY點會俾契弟大過自己咁ON99 呢

FUJI個FILM SIMULATION都只係喺LR按多一粒掣姐
IBIS?你講緊X-S10定係咩機?X-S10成9000 蚊喎,price range 同a6400/Z30/X-T30ii 都差太遠吧

我繼續唔講對焦住,如果你講「敷衍下市場」的話,SONY鏡群就更加係最唔敷衍囉師兄
成日話人唔俾好sensors
Sony sensors連獨佔期都俾過nikon
有冇諗過NIKON而家設法脫離SONY搞自家制嘅原因先
冇發生過嘅事點諗
Lecia,sigma同dji都買到sony最高級sensors
成日做假設冇意思
駛乜搞咁多嘢拎部最top嘅 h2s vs a6600
算啦唔嘈
我地都係講番對焦。
就數據量嚟講xh2s塊堆疊已經搞左4k120出嚟,速度方面係夠嘅,咁對焦就完全係fuji方面實力了
俾你揀
呢度三部機喺前面
x-hs2
z7ii
a7iv

揀一下
肯定a74呀
Sensor反而係呢3部入面可以講最弱
Z72唔係唔好,但不如索性a7r4
咁冇嘢討論了
我過去Sony區
LR按一粒摯都講得出
得罪講句 你係冇用過富士定唔識相機後製?
試下A7S3嗰粒比Panasonic

錄影機市場Z9未出之前
有部分業界嘅人連Nikon可以拍片都唔知
主要都係用Sony同Panasonic
你確定Z7ii不如A7R4?
Z72好多地方比A7R4好
價格都貴左

今次你啱 差成4000真係唔少
萬8蚊買R4A又幾抵 唔知咩事跌左咁多
實情我係用咗兩年xpro3
不過我都係喺LR 將color profile load入去相度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞