Nikon 討論/貼圖區(20)Z30、445輕便長距定焦推出

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
D4s都有11fps架 追焦真係唔清楚
但係見人講過個快門嘅反應係中高階無反俾唔到你嘅
想問下sony 70200 f2.8 gm2
落etz 俾z7ii
效果點
而今諗返,用佢影AI鏡方便過F100,G鏡又可以用人像模式解決轉光圈問題,所以留佢嚮身邊頤養天年(根本就無人要)
Z9 水 40.5
時代唔同啦,本來我都想買部d4s玩,不過講真遲早都要轉z mount,諗諗吓都係買咗部z5,幾唔錯,我會等z9下放啲技術再諗upgrade

以前啲機仲要睇你夾咩鏡,後期F mount鏡好多用細AFS motor,快極有限。真係要快都要大三元或者AF鏡。至於追焦黎講,我個人覺得用法已經唔同晒,以前3D tracking係好好用,但都唔及而家face detection 咁方便,同埋就算有百幾點對焦點都係集中係中間。真係要影動態野,好多鬼佬都話會用返部d850,我就未試清楚架z5,答唔到差幾多。

主要而家想買d4s就係以前無錢買旗艦,而家想買黎爽,不過主要係個feel姐,實用上z系機9成情況會方便啲。

利申:以前用D700,F5,架F5對焦快到好似想扭爆支鏡咁
單反時代對焦真係nikon嘅天下
用過d4s d850 z7一代同二代 完全係4個lv d4s完全係超晒班 唔好諗住z7ii有得揮
D850都唔夠D4S來?
如果講反應同 focus
唔夠

因為我自己都冇用過單反旗艦 淨係聽人講個反應同操作係贏哂z6/7ii先會仲有人keep住用d5等z9出
差成三年
係真嘅話d相機廠根本無下放過flagship嘅對焦系統
只係無限接近
我就係咁啦,用住Nikon D5 等Z9 到手,但都考慮保留部Nikon D5,旗艦機俾你個種手感,對焦/連拍速度,暗部對焦,高ISO 表現,佢俾你個種信賴感,係Z6II , Z7II 俾唔到你(雖然佢地有d 參數係好過D5,如Liveview對焦這部份)。
F100 樓下, 我諗得F75/F80 好啲, 個操控比較似DSLR
快門同對焦係兩個世界真係
用左 flagship 再同其他機係好唔順手
買左幾部中價新機玩左幾次都係頂唔順放埋一邊
直接用電話冇咁煩
要影堅既情願重 d 拎返 flagship
D水貨z9 好似好難去貨咁 睇price 日日跌幾百
佢唔跌我點買
好多人等到頂唔順入左z6/7ii
搵食果班一早買左
自然日日跌
Z9上星期買同今個星期已經跌左10k
不過急用, 都預左繼續跌了
你又唔係習主席 係咁換肩都孭死你
已入A009 $2800
諗諗下, 都係買住個peakdesign everyday backpack V2用住先
想請問下Z6 Z7可否好似某牌子機咁上網搵啲presets 入落部機度?
1k 定 10k
可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞