Nikon 討論/貼圖區(20)Z30、445輕便長距定焦推出

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
唔會 不過高啲像素自己放大睇爽啲咁解
當然如果像素差得多 因為sampling關係 普遍嘅mon度睇高像素嗰張 望落係sharp啲多啲details
知唔知有咩款可以租
睇兩年前Facebook post 得廣角標準
想租支長焦影演唱會

街外鋪都無咩Z長焦選擇
即係有$4600萬唔係有錢 一定要$6000萬先叫有錢?
點解唔可以兩個都係有錢佬?
係1億身家面前 4600萬同6000萬都係窮撚
咁疏囉
但喺我角度 三個都係有錢佬得2400萬像素
因為大部份仲玩得nikon都自己買
一係租f mount應該易啲
你話係咩咪係咩囉
4k mon = 8mp 唔放大唔會有分別
其實3000萬以上都算高像素 45mp已經好夠用
所以如果nikon出部60mp以上 真係夠用呢世
公道啲講,現在普遍認知2000-3000萬像素係基本,4500萬以上係高像素。
咁A7r4 有6100萬就睇你需唔需要咁高囉,好多人要高像素,有4600萬已經夠,未必要去到6100萬家嘛
70-200 f/4 dcfever2019講到而家 三年都未有
f/2.8 萬幾買唔起
其實係咪高像素=好?
小米1億像素咪屌打nikon sony?
的確,兩個都係高像素
而且比較兩部機唔止係得像素可以比較嘛
例如fuji color science一樣出色
租F要買個FTZ又使千幾兩千
都唔係架 我有部d850影同一個位 暗位仲好過另一部61mp嘅 出到來差三條街
d850 d暗位好純淨
先唔講個底size,睇你講咁耐話R4好過Z7ii 係因為有61MP

即係其他嘢可以忽略?
同埋你攞同廠比較 咁固然像素高好
但唔同廠 調教亦都會唔同啦大佬
我只係舉例啫

只係想知點解ching會覺得叫人買z7ii係水人 而原因只係因為佢像素唔夠R4高?
你話佢貴我都覺得合理啲
可能你都誤會咗上面個師兄
佢講
Z7ii相對對手R4係互有輸贏
我個人認為Z7ii喺風景攝影同靜物攝影兩個高像素機用武之地
係領先R4

佢只係話喺「風景」「靜物」呢類高像素有優勢嘅場景下,比較兩部高像素機,Z7ii有優勢喎

你話
A7r4 有6千萬 但Z7ii 得4千萬
係高像素點會好過R4呢

你係咬住佢話 因為R4像素高啲 所以好過Z7ii
單就像素來講你係啱嘅
但如果拎Z72同M11來比較 除左像素 整體拍攝體驗一定Z72好 咁叫人唔好買M11 要買就買Z72 都唔算水人啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞