Nikon 討論/貼圖區(20)Z30、445輕便長距定焦推出

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
你xt3用咩鏡
諗住入富士大三元 應該就攞呢3枝同f mount加ftz比
大家係話FTZ樣衰唔襯Z機

如果講實用性only, FTZ唔廢
配返Tamron Sigma啲單反鏡對焦唔知幾順
Ftz用落非z9用F mount會慢過用d5 d6 d850嗰啲高階/旗艦單反
不過慢咗係講緊由無限遠到最近會慢咗半秒
實際用落應該唔會太feel到有明顯分別

同富士比邊個快就真係唔知
富士會拉風箱
半秒仲要係長炮嗰類對焦行程好遠嗰啲鏡先係
大三元應該<0.3秒

百記2080
Nikon Rumours: Nikon confirmed again that a total of 34 Nikkor lenses and 2 teleconverters will be available by the end of 2023

Nikkor Z 24mm (DX)
Nikkor Z 26mm pancake
Nikkor Z 12-28mm (DX)
Nikkor Z 85mm S-line (probably f/1.2)
Nikkor Z 200-600mm (f/6.3?)
Nikkor Z 600mm S-line (probably f/4)

姐係呢6支未出嘅鏡今年都會面市
大家點睇

我個人淨係關注緊85 f1.2 不過應該就唔會買

source from:
https://nikonrumors.com/2022/07/27/the-latest-nikkor-z-mirrorless-lens-roadmap.aspx/
End 0f 2023
End of 2023

覺得會出返支1228dx先
屌 睇成2022
2 teleconverters?現有 model 嘅 upgrade?
600mm 配 1.4x teleconverter 山上影工場夜景、江島大橋應該好正 (如果日本開關嘅話)
34 lens + 2tc係講緊成個z mount line up
唔係有新tc
好多人只係頂唔順佢最初嗰個版本有個三腳架嗰個窿
Z9 二手價冧得好快
數碼相機入邊
F mount法蘭距最長
Z mount法蘭距最短
造就左個樣衰又大舊嘅adapter

G鏡個金圈喺裝喺單反就襯 裝喺Z機完全唔夾 勁樣衰
我仲保留住F T Z接環,遲啲睇吓可以搵支小黑五二手試玩吓長焦
點解放 明明部機唔差
所謂嘅二手價好多都係水貨嚟
好多排緊z9都寧願等行貨有保就算
冇人買咪冧
香港代理真係廢
水貨就勁多貨
其實行貨都見keep住有人拎機
贊同,
外國不斷派貨, 香港行貨仲係食炒價, 5皮
都on撚鳩
黎緊4萬5入手水貨算撚數
富士就唔好諗大三元,太重
影event感覺zoom方便啲如果對焦速度夠做重少少唔驚!!
請教巴打們 有冇痴保護貼 同埋邊到買
隨機送果條相機帶係點 需唔需要買條長帶孭係身掛頸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞