Nikon 討論/貼圖區(20)Z30、445輕便長距定焦推出

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
日馬冇50.2
Me too,我上星期三晚訂咗105MC+MB-N11直倒+兩塊Arcrest filter,星期五朝早就送到,快撚到,埋單都係9k幾,香港買,至少要12k
啲鏡日馬有貨嘅話,好過幫襯星際買水
唔一定 睇咩鏡 好多日本個標價都貴
有理由懷疑,星際啲水貨舖根本自己都有去日馬嗰邊買
sold by Amazon 就得thanks bro
新啲嘅鏡 香港呢邊未降價
yen平左 日馬買就平啲
舊鏡日馬好似都係跟返建議零售價
香港就平啲
係販賣同發送都要Amazon先至最安全

你會見到有啲鏡頭販賣係第二間嘢,發送先係Amazon嗰啲就要小心
https://www.hkrates.com/cardrate/mastercard/jpy.html
用呢條link計下,通常差得唔遠,有時又HKD會平d
仲要睇埋你張咭簽外幣洗唔洗收charge
條link已經計埋,早排日馬買左支sigma用yen計,同大貓出個數係一樣
日馬買啲貨其實係星際運過嚟
有冇師兄會攞微距鏡當人像鏡用?諗緊應唔應直接入兩支微距當1.8鏡用
105嗰支好似都唔少人買嚟當人像鏡
不過個散景同1.8系列好唔同 建議比較下105MC同85.8先決定
影人就唔會,反而會影景 利到癲
有冇巴打可以介紹仲有得買F Mount AF-S 鏡嘅地方
唔該晒
buyee 你去呢個網 或者用佢app都得
本身有2470 2.8 想自簡單己影pre wedding諗緊入多枝35.8 定85.8好 之前有過枝35.8覺得個焦距同對焦距離幾好用,定入哂2枝放翻枝2470岀去好
個人覺得一支2470夠用

如果有budget買多一支鏡 我會買85 instead of 35

因為2470已經有左35呢個焦距
喺35mm, 2.8同1.8嘅景深差距唔係咁明顯
但24-70你有好幾種焦距可以用 構圖會豐富左

85 1.8可以補充2470冇嘅焦距 多一種有壓縮感嘅視角 佢景深又淺 可以影啲靚特寫

如果放二手2470應該會蝕好多錢吧
係我我會唔想蝕錢
我都真咁諗諗住35可以close up同攞埋大景都得之前有過35覺得sharp過2470,anyway依家係英國放埋2470二手market應該打個和係未試過85 驚好難構圖
24-70 加支70-200咪攪掂
85唔難用 你有冇朋友借支用用試下
135先難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞