Nikon 討論/貼圖區(20)Z30、445輕便長距定焦推出

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
其實冇講過8月會出
原來係我自作多情
聽聞係8-10月
點知原來係傻瓜機
睇過嘅rumors入面係話9月 唔會遲過10月
根據以往經驗 出完應該要隔兩三個月先買到?
好多因素 睇多唔多人買
睇你幾時訂 啲舖應該好多係跟落訂條隊派貨
又要睇埋你訂嗰間拎得多唔多貨

早訂嘅話好彩咪頭批拎貨
今日終於入手Z9, 好大部...
本身個相機袋裝唔落,
有無邊款斜揹款推介啊?
暫時睇緊peak design everyday messenger V2
Z9+2470, 加多支70200, 1支閃燈
應該夠放掛
manfrotto 有隻好正$1100左右,夠闊落仲要靚料靚仔
諗緊買唔買埋 PEAK DESIGN支carbon腳架好
雖然上網評價好多都係覺得唔值
但佢個收納設計好正 又輕
好岩去旅行用

老實講 3000幾/5000幾蚊買支輕便低負重型嘅腳真係有啲卻步
巴打好高大?
4kg嘢都黎緊,用斜咩
如果一次過裝晒嘅話,最好都係用返背囊
對肩膊的負擔會少好多
Z9 水 41.5
係唔值,5000買中國製,雲台要升起中軸少少先可以較角度,輕買gizto好過啦
睇緊z5 同a7iii
依家z mount 係咪冇副廠 AF 鏡(e.g. Tamron) 其實之後會唔會出?
呢方便sony 好似多好隊選擇
暫時得大陸廠會出af鏡 龍仔就有支貼牌暗龍
會唔會正式出真係冇人答到你
如果一定要有副廠鏡嘅話sony係多好多選擇
但係z mount一大賣點係啲鏡抵玩又高質
依家唔係有個ETZ mount
咁Z機咪可以用到E mount嘅tamron鏡?
Nikon肯授權tamron支35-150 2-2.8就好或者自己出
係唔係真係咁有必要專登買adapter 用E mount 鏡先,要專登用E mount 鏡不如直接買Sony 機,除非你而家成手E mount 鏡想轉會N記就另當別論
我覆#768個巴打 不過真係好想要騰龍支35150
但又唔鐘意Sony機 得返adapter呢個方法
不過睇過用adapter影相無問題 拍片就唔得
同埋聽講會隊壞個鏡頭sensor
其實都係價錢問題,同意如果用adapter, 不如加多少少買返原廠
就咁睇z5 vs A7iii, z5 真係抵玩d, 同埋我之前都用慣左nikon APSC 機
但係z6條line先算係a7iii同級
矮L...但背包諗住裝其他日用品呀
另外加個斜揹裝相機, 加鏡...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞