Nikon 討論/貼圖區(20)Z30、445輕便長距定焦推出

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
同Olympus支神枱12-100 f4差唔多size...
睇MTF, nikon呢支仲sharp啲

咁唔同嘅 om嗰支恆定f4
好難直接比較
係 同埋個底越細 像素密度越高
對鏡頭要求會越高
按道理擴大成像圈放到ff就得番F8
O12-100出嗰時冇對手係幾震撼,依家睇落leica12-60仲實在過佢
傳Links已經拎左z8去冰島
但係啲片又話要延遲Post
鳩估係要延期
如果出Z8 咁Nikon就真係硬頸
唔理Sony A74搶走啲客 仲要出部機搶自己Z9銷量 好癲

不過出Z8對用家一定係好事一件
等睇冰島片
佢上星期出左條mix埋航拍嘅,應該有新機拍嘅畫面,可以估下
會唔會links帶嗰部機係Z6iii呢
未出都未確定,佢又唔會講
咁睇嚟月尾點都有一部機
我都係認為Nikon會出Z6iii instead of Z8
今日今日Nikon應該冇咁硬頸 同市場過唔去
其實依家Z8定位係點都無人知
按過往8字就係高像素機 6字係低像素機
但本身Z7又係主打高像素
有傳Z8係無左直倒嘅Z9 我覺得可能性不大
因為就算無左直倒 佢都賣唔到接近Z9嘅價
用得Z9呢d專業機都會偏向有直倒
再加上無可能三部高階價都係45mp呱
下一代Z7會用而家A7R4粒cmos
姐係6100萬像素
的確 暫時未知Z8定位

前兩個星期我去石澳影相咁啱見到DCfever嘅Brain同Jeffery一齊出動 條team仲有個粉紅色頭髮女仔
同佢地say左個hi之後 見到佢地測試緊相機 Brian仲話好快有新片睇
早知仔細睇下佢地用緊咩機啦
如果Z7係61mp 咁我寧願佢Z8係比Z9有過之而無不及嘅攝影機
一 Nikon唔似C、S咁有另外專業嘅攝影機line 可以放心下放所有技術
二 Z鏡做到嘅呼吸效應如果淨係拎來做影相相機用太浪費 好大機會出部A7S同R5C呢d機種

如果Z7係主打高係素 Z8有可能就係攝影機
話唔定係其他brand呢定你𥄫到係nikon先
Z9咪已經係錄影機
冇睇清楚係咩機
你咁講就唔公平啦
Sony Canon都有A1同R3 但都從來唔會定位佢地係錄影機 照出A7s同R5c cap水 更加唔好講佢地原來仲有其他錄影機line
其次Z9咁大部 唔係個個都願意拎佢去旅行 加上錄影機無必要有個直倒 目前仲係好少人打直拍片 但如果想要Z9嘅專業拍片spec又想要輕便 咁Z8嘅定位就好清晰啦 什至好過Z9都得 終結Z9係主打快速對焦連拍

如果Z8係拍片機 我估計下代Z9個拍片spec提升空間應該會縮細留俾Z8
轉咗下個星期一到
R3定位應該同Sony A9差唔多
係個價錢賣到A1同Z9咁 唔代表性能上一樣
Canon將自己啲野定位高級過Sony同Nikon

你意思係Z8做到好似A7S3咁低像素拍片機?
唔覺Sony會放呢粒cmos比Nikon用
如果放出嚟賣 比Panasonic用到A7S3粒cmos
對Sony嚟講面臨市場競爭太大

如果Z8用Z9粒cmos 係無直倒版本嘅Z9
個問題就會係上面提到嘅 會搶走一部分Z9嘅銷量
咁樣做雖然對用家嚟講好正
但商業上嚟講對Nikon弊大於利

當然 如果真係Z8 我絕對會為Nikon拍晒手掌
你都有道理
Sony肯定唔肯賣A7S3嗰粒
但賣粒次一級俾Nikon 配合佢拿手嘅DR去推”另類”嘅高感得唔得不過算我都係鳩up
大家都係等24號開估算
價格區間上係差z8
Z63可以講係a74對手,但定價會點?又係2000usd?
咁其實同Z8一樣都係打超值價格戰,而且其實越高階,可以壓價個機會越高
不過之前慣咗Z6同z7一齊出,淨出z63有冇機會?

其實A74,或者成個sony個壓迫力係源於市場價低過定價
跌破港幣16000其實已經係2000美金,a74定價2500美金
試sigma 20 24
哈哈 我見到左條片
對於Nikon嚟講 市場上缺一部A7iv嘅競爭對手
而Z7ii相對對手R4係互有輸贏
我個人認為Z7i喺風景攝影同靜物攝影兩個高像素機用武之地係領先R4
所以Sony A7R5一日未出 Z7iii都唔急住出
今次單獨出Z6iii係合理嘅

價錢方面應該都係跟Sony A7iv嘅官方定價
因為Nikon呢兩年出新野都會參考下Sony嘅定價
除非Z6iii比到N raw或者6K等等嘅功能
仲要睇個4K有冇 crop 對焦會唔會下放Z9嗰隻等等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞