Nikon 討論/貼圖區(20)Z30、445輕便長距定焦推出

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
但可能係個ching誤會咗佢 以為佢話像素方面z7優勝
果位師兄都係話A7R4同Z7ii互有輸贏,係喺風景攝影有啲優勢,因為iso64同DR好啲,都好客觀喎,又有point

反而你暗示佢係黐線佬就唔好囉
我極端d先拎M11來做例子啫
日本機三巨頭本來就追得好貼 所以更加突顯除左高像素 仲其他範疇去改善令到拍攝體驗更好
所以你話因為一部高像素所以好過另一部低像素唔一定啱
至於DR我諗都係睇間公司功力 nikon嗰塊咪又係同Sony買 Sony唔會俾哂所有靚料nikon 但N都tune到接近算係咁 對比canon你就知
嗰位巴打咩事d reply無哂
ban咗ac? 啲回覆冇哂嘅
自己delete咗account?
唔係咁唔受得刺激下嘛
已經好mild咁同佢傾架啦
反而佢屌柒人地仲大聲
Me too
DHL
今朝收咗貨

盆の月

Nikon Z5
Tokina SZ Super Tele 500mm f/8 Reflex MF
巴打理性討論啫,大家都係希望幫新仔揀相機
唔使自備嘅
手機都一億
等等
所有鏡頭前鏡組都係球面
我想問問大家Nikon Z9 高ISO 表現同Nikon D5/D6 比較,指ISO 6400 打後,Z9 會唔會無Nikon D5/D6 咁好? Z9 像素比D5/D6 最少高一倍……
我冇比較過兩部機
睇DXO比分係同一水平
我都好奇個結果
Z9嗰粒cmos係背罩堆疊式 係新科技
但像素又高左咁多

https://www.dxomark.com/Cameras/Nikon/Z9

https://www.dxomark.com/Cameras/Nikon/D5
影相佢計有效像素差唔多好正常
放到1:1會覺得差啲
但縮到相同像素差唔多
痴線 Sony傳9月出85MP嘅A7RV
share張菲林相
Nikon 58.4G and Kodak Portra 400
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞