Nikon 討論/貼圖區(20)Z30、445輕便長距定焦推出

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
有無試過兩樣同時揹上身?
未,
背囊唔會裝多野,
前排都煩緊,
用peak design 30L背囊, 定
普通輕便背囊加peak design everday messenger

peak design 30L背囊成2kg, 聽講好重
裝左Z9,24-70, 70-200, 應該無乜位淨了
試下Shimoda v2 30/35L
設計拎到揹上身個感覺輕過PD好多
X30有個問題 部機打直係放唔到落去 一定要平放
不過mirrorless medium個內膽都夠放z9+728+24120
2470/2.8應該一樣夠
請教吓咁多師兄們既意見
小弟琴日買咗z5+ftz2,新玩z mount
未買鏡,仲有大約7-8000 budget影風景多,應該點部署好?水貨二手都ok

小弟有F mount鏡:
16 fisheye
24/1.4G
SC auto 50.4
ais 50.2
ais 55/2.8 micro
SC 135/2.8

諗緊
14-30 + 24-50
24-70/4 + 50.8
不過 14-30用82mm filter要再買過晒啲ND filter
我會揀14-30 +24-70/4或者24-200
你宜家啲nd全部圓形screw in?
77mm screw in
幾前係最部買77mm然後用接環轉落細鏡
24-120點睇?
有budget 24-120日常用真係超值 一支鏡幾個用途
不過你話影風景多 可能會prefer入埋ultrawide 考慮埋價錢先冇講
唔該晒師兄既推介

睇完shimoda v2, 略嫌太多機關, 用唔著咁多,
同埋無peak design咁型

由於70-200唔係成日帶出街,
可以退而求其次, 搵返個Z9+2470 既相機袋仔算
支24-120揸落重唔重?
其實我都諗緊需唔需要14-30,近年鍾意影全景夾相多
個人覺得唔算重 可以拎機上去showroom裝支鏡上自己部機試下先
攝影新手一問 未接觸過旗艦單反, 依家買部二手D3/D4黎玩會唔會好on居 加多少少已經買到Z系無反, 想知個差距有幾大
D3s / D4s會好啲 唔嫌佢重其實係玩得過
聽講旗艦機嘅操作體驗係其他機俾唔到你
借左朋友部Z9 黎撚左陣
個 viewfinder 正到仆街

個evf做返單反感覺俾你再加埋evf嘅好處落去
TAMRON宣布開發首支兼容Nikon Z-mount全片幅無反相機的遠攝變焦鏡頭,「70-300mm F/4.5-6.3 Di III RXD (型號 A047)」
https://www.tamron.com.hk/press_release-20220830/

唔洗再俾人話長鏡冇副廠揀
$3500就殺佢
我要支35150 f2-2.8啊
細光圈過a005

入咗F100後想放咗佢,拎出去無人收;明明好用過FM2,唔通因為唔夠初心,定係無人識佢?
最後買咗24-70/4先,其他慢慢考慮
揀枝最唔吸引既試水溫先
起碼都70-180啦
因為唔夠文青look
依家中階無反係咪已經追得上以前既旗艦機 連拍 追焦果d, 我見z6z7已經好唔錯 係睇到以前d review 講到nikon單反超勁咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞