Nikon 討論/貼圖區(20)Z30、445輕便長距定焦推出

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
一樣諗法
想等支平民長焦真係等到世界末日
100-400唔好咩
咁貴點叫平民 起碼要AF-P 70-300嗰啲先夠平民
不過f mount唔計 一定要原生z mount先算係用得
你講得啱
我考慮緊50.2
最近玩緊菲林 但同女仔出去影相 問佢地想影數碼定菲林 冇個話影菲林 所以諗緊不如上50.2
唔係話冇枝70-200就影到相,只不過係唔想無了期咁樣等

所以依家就諗緊Sony好唔好

「平民」長焦
Sony啦
A7iv賣到咁抵
雖然Z6ii性價比已經好高
但我都會投A7iv一票
62 想買多粒電
邊隻牌子好 定原廠算
有24-200,副廠冇授權唔會出
等我再去多次showroom玩下A74
枝24-200有睇過,睇親啲相都係見日頭多,日頭係幾好,夜晚唔知佢點
夜晚搞唔掂 始終200mm得6.3
如果要原生mount大光圈長焦FF仲要平 應該得sony俾到你
Tamron 70-180mm係得呢枝吸引到我
有無邊枝定焦比較輕便?
你想夜晚用長焦嚟影乜
人像?
我影景
日馬24-120返貨喇 不過唔同行貨差得遠
你係唔係之前未買過相機
我會咁問係因為夜晚影風景唔係就咁拎支鏡頭手持影
你需要嘅係三腳架同快門線
而唔係一支大光圈長焦鏡頭

就算啲人用Z70-200mm f2.8影夜景
都會上三腳架 光圈收到F8左右嚟影

你話夜晚影人像就用大光圈姐
風景唔係咁需要架
明白
我知影景會收光圈,所以一路都冇諗過枝Z70-200 f2.8
你影風景真心一支24-200夠做
70-200 f4真心唔洗 仲要唔係用Z7ii
Z6ii嗰2400萬像素餵唔飽S line鏡頭
S line鏡個解像力設計到比未來8000萬像素嘅機都夠用

好多人睇小呢支24-200, 我可以理解你地喺網上會聽到啲人話天涯鏡質素唔得, 過去單反鏡的確係, 但而家係無反時代, 就完全唔同講法, 當然Canon除外. Sony Nikon Tamron嘅天涯鏡質素都唔錯.

簡單講下呢支24-200, 呢支野係用左Arneo coating, 對逆光影相幫助好大. 同埋有2ED 2ASPH 1ASPHED, 用料點睇都唔差. 同埋得570g. 影風景好多時要行好遠嘅路, 孭輕啲點都係一件好事.

當然, 好過24-200嘅選擇多的是. 想要hard core影風景, Nikon Z 呢個system最理想搭配係14-24S + 24-120S + 100-400S, 呢套可以cover到95%或以上嘅情況.

https://youtu.be/4-GMunsJo7k
呢條片展示到24-200畫質係唔差

Btw, 如果問我Nikon同Sony點揀, 我會叫你揀Sony
除非, 你真係清楚自己需求係咩, Nikon又滿足到你嘅需求.
行9000,日森計哂先7600喎
但係又無貨啦
唔知下一支貼N牌騰龍鏡會係邊支呢? 70-180?
我見到十四萬yen嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞